9 Ocak 2025 Perşembe

HDP: Salgında kaç işçi işten atıldı, ne gibi önlemler alındı?

Koronada işçilerin çalıştığı koşullara dikkat çeken HDP Milletvekili Rıdvan Turan, Bakan Selçuk'a, zorla çalışmaya ilişkin hangi adımların atıldığını, kaç işçinin işten çıkarıldığını ve koşulların düzeltilmesi için ne gibi adımlar atıldığını sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, korona salgınında işçilerin çalışma koşullarının zorluğunu Meclis gündemine taşıdı. Turan, konuyla ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. 

Covid-19 salgınının yayılmasının önüne geçmek için alınan önlemler kapsamında çok sayıda ülkede şirketlerin, evden çalışma kararı aldığını hatırlatan Turan, fabrikalarda, madenlerde, inşaatlarda ya da küçük atölyelerde çalışan işçiler için aynı durumun geçerli olmadığını söyledi.

İşçilerin, hali hazırda işçi sağlığı ve güvenliğine dair önlemlerin son derece kısıtlı olduğu kalabalık ortamlarda doğrudan salgının hedefinde olduğunu belirten Turan, iktidarın sadece sermayeyi koruyan önlemler alarak, işçilerin ücretsiz izin, işsizlik maaşı, hijyen ve tıbbi malzeme taleplerine dair tek bir adım atmadığını hatırlattı. 

Bu kritik süreçte bile fazla mesai, işten ayrılmak zorunda kalanların yerine başka işçilerin çalıştırılması, işten atma ya da ücretsiz izin gibi yöntemlerin hala uygulandığını kaydeden Turan, işçilere test yapılmadığını, bir çok alanda toplu bulundukları, maskesiz çalıştırılmak zorunda bırakıldıklarını ifade etti. 

Turan, bu koşullarda çalışmaya ve yaşamaya zorlanan işçilerin, karantina alınan işçilerin evde geçirdikleri sürenin de yıllık izinlerinden düşürüldüğünü söyledi.

Turan, Bakan Selçuk'un şu soruları yanıtlamasını istedi:

-Bakanlığınız tarafından özellikle sanayi, inşaat, maden ve tekstil işçilerinin Covid -19 salgınından korunması konusunda hangi tedbirler alınmıştır?

-Sanayi, inşaat, maden ve tekstilde çalışan işçilerin çalışma koşullarının Covid 19 salgını dolayısıyla yeniden düzenlenmesi konusunda bakanlığınız tarafından hangi girişimlerde bulunulmuştur?

-Testi pozitif çıkan işçilerin, işverenler tarafından çalışmaya zorlanmasının önlenmesi konusunda Bakanlığınız tarafından hangi adımlar atılmaktadır?

-Covid 19 salgınının Türkiye'de ilk görüldüğü 11 Mart 2020 tarihinden günümüze kadar kaç işçinin testi pozitif çıkmıştır? Testi pozitif çıkan işçilerden kaçı hayatını kaybetmiştir?

-16 Nisan 2020 tarihinden itibaren işten çıkarma yasağı olmasına rağmen Bakanlığınız tarafından tespit edilmiş kaç işten çıkarma olayı vardır?

-Salgın sürecinde yasak olmasına rağmen işverenler tarafından işten çıkarmaların önüne geçmek için Bakanlığınız tarafından hangi denetimler yapılmaktadır?

-Pek çok sektörde çalışan işçilerin maskesiz çalışmasının önüne geçmek için Bakanlığınız tarafından hangi önlemler alınmaktadır?

-Bakanlığınız tarafından İş sağlığı ve güvenliği konusunda işçilerin yaşamlarını tehdit eden kaç vaka tespit edilmiştir? Bu konuda işverenlere hangi yaptırımlar uygulanmaktadır?"