9 Ocak 2025 Perşembe

Sağlık emekçileri tüm kentlerde iş bıraktı

ASM emekçilerinin "eziyet yönetmeliğine" karşı başlattığı 5 günlük iş bırakma eylemine destek veren 2. ve 3. basamak sağlık emekçileri, tüm kentlerde iş bıraktı.

Aile Sağlığı Merkezi (ASM) emekçilerinin "Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği"nin geri çekilmesi için başlattığı 5 günlük iş bırakma eylemine bugün 2. ve 3. basamakta çalışan sağlık emekçileri de katıldı. Ülkenin dört bir yanında iş bırakan sağlık emekçileri, hastanelerin önünde toplanarak taleplerini sıraladı.

ANKARA
Ankara'da sağlık emekçileri Hacettepe Üniversitesi önünde yan yana geldi. Eylemde, "Eziyet yönetmeliğine hayır! Meslek onurumuz ve halkın sağlığı için görevdeyiz" pankartı açıldı.

Sağlık sisteminde yaşanan çöküşü protesto etmek için yan yana geldiklerini söyleyen Ankara Tabip Odası Başkanı Mine Coşkun, "Her gün yüz binlerce kişiyi sağlığına kavuşturmak, hastalanmalarını önlemek için çalışırken; şiddet, mobbing, performans dayatması, güvencesiz gelir, liyakatsiz yöneticiler, sağlıkta çeteleşme gibi sorunlarla boğuşuyoruz. Sorunların çözümü için görev alması gereken yöneticileri yanımızda değil, karşımızda buluyoruz. Sağlık bakanlığı, toplumun ve sağlık emekçilerinin sorunlarına çözüm üretmek için bizlerin görüşlerini ve önerilerini dikkate almıyor" dedi.

'BAKANLIĞIN TAVRINA KARŞI ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜMÜZÜ KULLANIYORUZ'
Yeni yönetmeliklerle otoriter emek rejiminin yerleşik hale getirildiğini ifade eden Coşkun, "Bizleri yok saymaya, itirazlarımızı sindirmeye, eylemlerimizin etkisini görünmez kılmaya çalışıyor. Bakanlığın olumsuz tavrına karşı bugün tüm sağlık kurumlarında üretimden gelen gücümüzü kullanıyoruz, iş bırakıyoruz! Birinci basamakta çalışan sağlık emekçilerinin haftalardır sürdürdüğü mücadeleyi selamlıyoruz. İş bırakma eylemlerini sahiplendiğimizi ifade ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Sağlıkta dönüşüm programının çöktüğünü ifade eden Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Önder Okay, "Sağlık alanındaki sorunlar palyatif tedbirlerle geçiştirilemez.  Şimdi şunu düşünelim; başka bir sağlık sistem mümkün mü? Ve sonuna kadar mücadele edecek miyiz? Çocukların okula aç gitmediği bir düzen, işçilerin her gün ikişer ikişer iş cinayetlerine kurban gitmediği bir düzen, birinci basamağın korunduğu bir sistem istiyoruz. Bunu kuracak irademiz var mı? O vakit hep birlikte mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Eylem boyunca "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" ve "Bakan istifa" sloganları atıldı.

İZMİR
İzmir Sağlık Platformu, İzmir Şehir Hastanesi 3. Poliklinik önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Sık sık "Çetelere değil sağlığa bütçe", "Emek bizim söz bizim", "Sağlıkta şiddet sona ersin" sloganlarının atıldığı açıklamada, "Bu yönetmelik değil eziyet", "Güvenceli iş insanca yaşam", "Sağlıkta ticaret ölüm demektir" yazılı dövizler taşındı. Basın metnini platform adına Hava Akcan, Bahar Sarı Nergis ve Gazi Çeliker okudu.

Basın açıklamasına destekte bulunan, İzmir Tabip Odası Başkanı Ceyhun Özyurt, TTB Merkez Konsey üyesi Ali Osman Karababa ve Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak sağlık emekçilerinin haklı mücadelesinin yanında olduklarını söyledi.

Türkiye genelinde sefalet ücreti dayatmasına ve performansa dayalı sağlık sistemine karşı greve çıkan sağlık emekçileri Ege Üniversitesi Hastanesinde de iş bıraktı. SES, Birlik Sağlık Sen, Hep-Sen, Genel Sağlık Sen, Hekim Birliği, Hemşireler ve Tüm Sağlık Profesyonelleri Sendikasının çağrısıyla iş bırakan sağlık emekçileri, "Yoksulluk sınırı altında zammı, performansa dayalı sağlık sistemini, eziyet yönetmeliğini reddediyoruz" dedi.

KAYSERİ
Kayseri'de talepleri için iş bırakan sağlık emekçileri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Poliklinik önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada "Çöken sağlık sisteminin sorumlusu hekimler değildir" vurgusu yapıldı.

Açıklamayı okuyan SES Kayseri Şube Başkanı Bekir Güner "Bizler bu eylemlerle meslek onurumuza sahip çıkarken sağlıkta çeteleşmeye imkan vermeyecek; adil, şeffaf, toplumcu bir sağlık sisteminin kurulmasını ve halkımızın sağlık hakkını da savunuyoruz. Sağlık meslek emek örgütleri olarak; sağlıklı bir toplum ve iyi çalışan bir sağlık sistemi için birinci basamağa yönelik Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme yönetmeliği geri çekilmesi talebini de içeren altı maddelik talebimizi kamuoyu ile paylaşmıştık. İkinci ve üçüncü basamağın sorunlarının çözümünü biliyoruz ve taleplerimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz" dedi.

DERSİM
Dersim'de iş bırakan sağlık emekçileri Tunceli Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, KESK'e bağlı sendikaların şube yöneticileri ve çok sayıda siyasi parti destek verdi.

Sağlık Bakanlığının sağlık emekçilerini dinlemediğini söyleyen SES Dersim Şube Başkanı Serap Kahraman, "Sağlık Bakanlığı'na sesleniyoruz. Halkın sağlığını korumak ve geliştirmek istiyor musunuz? Hekimlerin, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerinin sorunlarını çözmek istiyor musunuz?" diye sordu.

DENİZLİ
Denizli Sağlık Platformu, Denizli Sağlık Müdürlüğü önünde yaptığı eylemle Aile Hekimliği Sözleşme Yönetmeliğinin geri çekilmesini istedi.

Sağlık alanının ticarethaneye dönüştürülmesine tepki gösteren Denizli Tabip Odası Başkanı Fazıl Necdet Ardıç halka seslenerek, "Sağlıkta özelleştirme ile sağlık bakanlığını ticarethaneye dönüştürdüler. Bizler ucuza çalıştırdığı işçiler sizler de müşterilerisiniz. Bu yüzden sizlerin de desteğini bekliyoruz" dedi.

SES Denizli Şube adına söz alan Selda Sevtap Akbulut Demirci, "Hastalarımızın aşı, tedavi, takip ve izlemlerini yeterli sürede yapmak, insanca sağlık koşulları istiyoruz. Hekimlerimizin üzerindeki reçete, kota baskısını kaldırın. Hastalarımızın hangi ilaca, tedaviye ihtiyacı olduğunu en iyi hekimi bilir" ifadelerini kullandı.

BURSA
Bursa Yüksek İhtisas Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık emekçileri basın açıklaması gerçekleştirdi.

Her gün yüz binlerce kişiyi sağlığına kavuşturmak, hastalanmalarını önlemek için çalışırken; şiddet, mobbing, performans dayatması, güvencesiz gelir, liyakatsiz yöneticiler, sağlıkta çeteleşme gibi sorunlarla boğuştuklarını belirten Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Deniz Alphan Dinçer, "Tüm bu sorunların çözümü için görev alması gereken kamu otoritesini ise yanımızda değil her seferinde karşımızda buluyoruz. Sağlık Bakanlığı; toplumun ve sağlık emekçilerinin sorunlarına çözüm üretmek için bizlerin görüş ve önerilerini dikkate almak yerine, yeni yönetmeliklerle; otoriter emek rejimini tam anlamıyla yerleşik hale getirerek bizleri yok saymaya, itirazlarımızı sindirmeye, İş bırakma eylemlerimizin etkisini görünmez kılmaya çalışıyor" dedi.

MUĞLA
Muğla'da sağlık emekçileri, sağlık sistemindeki çöküşü protesto etmek ve taleplerini kamuoyuyla paylaşmak amacıyla meydanlara indi. Basın açıklaması, SES Muğla Şube Başkanı Havana Çakar tarafından saat 12.00'de Menteşe Devlet Hastanesi Acil Servisi önünde ve Muğla Tabip Odası yürütme kurulu üyesi Dr. Zuhal Uzunyayla tarafından saat 13.00'te Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde okundu.

Açıklamada, sağlık emekçilerinin şiddet, mobbing, performans dayatması ve güvencesiz çalışma gibi sorunlarına dikkat çekilirken, Sağlık Bakanlığı'nın bu sorunlara çözüm üretmek yerine sağlık emekçilerinin taleplerini görmezden geldiği vurgulandı.

AYDIN
Aydın Sağlık Platformu, sağlık sisteminde yaşanan çöküşe tepki göstermek için Aydın Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın metnini platform adına SES Aydın Şube Yönetiminden Eylem Azizoğlu okudu.

İş bırakma eylemleriyle meslek onuruna sahip çıkarken sağlıkta çeteleşmeye imkan vermeyecek adil, şeffaf, toplumcu bir sağlık sisteminin kurulmasını ve halkın sağlık hakkını da savunduklarını belirten Azizoğlu, "Taleplerimizin karşılanmasının sadece bizlerin çalışma ve yaşama koşullarımızı iyileştirmekle kalmayacağını, tüm toplumun nitelikli ve erişilebilir bir sağlık hizmetine kavuşacağının bilinmesini istiyoruz. Her kademede çalışan her meslekten hekim, diş hekimi, ebe , hemşire ve tüm sağlık emekçilerini ve tüm toplumu bizlere katılmaya, sesimize ses vermeye davet ediyoruz" dedi.

ESKİŞEHİR
Sağlık meslek örgütleri Eskişehir Osmangazi Tıp Fakültesi Mermer Salonu önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nazan Aksaray okudu.

Sağlık Bakanına seslenen Aksaray, "Sayın bakan, dünyanın sağlık sistemimize gıpta ettiğini söylüyorsunuz. Biz hiç aynı kanıda değiliz. Sağlık sistemimiz sayenizde bozuktur ve giderek daha da bozulmaktadır. Yapılan tetkik sayısının ve başvuru sayısının fazla olmasıyla övünüyorsunuz. Bu toplumun daha çok hasta olduğunun göstergesidir. Bir bakan bununla asla övünmemeli, nerede hata yapıyoruz,  insanlarımız neden daha çok hastalanıyor, neden onları hastalıklardan koruyamıyoruz diye sormalıdır" dedi.

Aksaray, halkın sağlık hakkını korumak ve sağlıkta artan çeteleşmeye karşı mücadeleyi büyüteceklerini söyledi.

Bir araya gelen kitle sık sık "Direne direne kazanacağız", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" ,"Bakan istifa" sloganları attı.

ADANA
Adana'da iş bırakan sağlık emekçileri Adana Şehir Hastanesi önünde toplandı. Yapılan ortak açıklamada sağlık sisteminde yaşanan çöküşe karşı hep birlikte ses yükseltmek için iş bırakıldığı belirtildi.

Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Özden Polatöz, Sağlık Bakanlığı'na "Halkın sağlığını korumak ve geliştirmek istiyor musunuz? Hekimlerin, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerinin sorunlarını çözmek istiyor musunuz? O zaman sesimize kulak verin. Hekimleri, diş hekimlerini ve hastaları mağdur eden sistemden vazgeçin" çağrısı yaptı.

ELAZIĞ
Sağlık emekçileri taleplerinin karşılanması için Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan SES Elazığ Eşbaşkanı Derya Coşkun, "Sağlık Bakanlığı; toplumun ve sağlık emekçilerinin sorunlarına çözüm üretmek için bizlerin görüş ve önerilerini dikkate almak yerine, yeni yönetmeliklerle; otoriter emek rejimini tam anlamıyla yerleşik hale getirerek bizleri yok saymaya, itirazlarımızı sindirmeye, iş bırakma eylemlerimizin etkisini görünmez kılmaya çalışıyor" dedi.

ANTALYA
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi'nin çağrısıyla Atatürk Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık emekçileri açıklama yaptı. SES Antalya Şube Eşbaşkanı Şükran İçöz, yönetmenliğin geri çekilmesini isteyerek, "Haklıyız, kararlıyız! Yarattığınız sorunlar çözülene kadar mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

URFA
Urfa'da sağlık emekçileri Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplandı. Eylemde, "Eziyet yönetmenliğini kabul etmiyoruz. Meslek onurumuz için iş bırakıyoruz" pankartı açıldı.

SES yöneticisi Salih Tekinalp, "Bir halk sağlığı sorunu var. Sağlık sistemi her gün daha kötüye gidiyor. Buna ses çıkarmamız gerek. Biz kesinlikle kendimiz için bir şey istemiyoruz. Kimseden de bir lütuf istemiyoruz. Haklarımızı ve hastalarımızın haklarını istiyoruz. Sağlık ticarileşmesin istiyoruz. Sağlık temel bir hak ve kimse onu ticarileştiremez" dedi.

Urfa Tabip Odası Başkanı Fırat Erkmen, "Hastalarımıza vakit ayırmak istiyoruz. Beş dakikada bir hasta bakmak istemiyoruz. Sağlıkta şiddet istemiyoruz, bunun için eylemdeyiz. Bir an önce bu yeni yönetmelik geri çekilmeli. Bu gerçekleşene kadar eylemlerimiz devam edecek" ifadelerini kullandı. 

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da sağlık emekçileri iş bırakma eyleminin 3'üncü gününde Şeyh Said Meydanında açıklama yaptı. Açıklamada, "Sorunlar dağ gibi, bakan istiyoruz", "Meslek onurumuz ve halkın sağlık hakkı için görevdeyiz", "Aile sağlığı merkezlerini yönetmelikler ile eziyete dönüştürmeyin" pankartları açılırken, "Eziyet bu iktidarın en büyük meziyetidir" dövizi taşındı.

Eylem boyunca, "Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz", "Bakan istifa", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı.

MANİSA
Manisa Sağlık Platformu Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Her gün sorun yaşadıklarını belirten SES Manisa Şubesi Eşbaşkanı Figen Pehlivan, yetkililerin bu sorunlara kulak tıkadığını ekledi. Genç sağlık emekçilerinin etik değerleri temel alan, donanımlı ve nitelikli bir eğitim alabilmeleri için üniversite hastanelerinde özellikle polikliniklerde uzman gözetiminde muayeneler yapması gerektiğini vurgulayan Pehlivan, "Özellikle CBÜ'de araştırma görevlisi arkadaşlarımız bu konuyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Kamusal hizmet vermek zorunda olan kurumlarda istenen tetkikler gönüllü bağış adı altında zorunlu ücretler karşılığında yapılamaz. Mesai sonrası yapılması gereken özel muayeneler mesai içinde yapılarak usulsüz ve kanunsuz bir şekilde ücret kazanılmaktadır. Bu uygulama halkın sağlık hizmetinden yararlanmasına engel olmaktadır. Tüm kamusal sağlık hizmetleri asistan hekimlerin üzerine yıkılmaktadır. Bu yöntem sebebiyle asistanların eğitim hakları da engellenmektedir" dedi.

VAN
Hakkari-Van Tabip Odası, Van'daki şube binasının önünde açıklama yaptı. "Zihniyet yönetmeliğine hayır" ile "Halkın sağlık hakkı ve meslek onurumuz için iş bırakıyoruz" pankartlarının açıldığı açıklamaya, çok sayıda sağlık emekçisi katıldı.

Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Ahmet Koç, sağlıkta her gün yeni bir şiddetle karşılaştıklarını kaydederek, "Bakanlığın bu olumsuz tavrına karşı bugün tüm sağlık kurumlarında üretimden gelen gücümüzü kullanarak iş bırakıyoruz" diye konuştu.

ŞIRNAK
Şırnak Sağlık Platformu, Şırnak Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı. "Eziyet yönetmeliğine karşı haklarımızı savunuyoruz" pankartı açıldığı açıklamada, "Sağlık haktır satılamaz" dövizleri taşındı.

SES Şırnak Şubesi Eşbaşkanı Mihriban Şenbayram, yeni getirilen "eziyet yönetmeliği" ve mevcut sağlık politikalarının doğurduğu sorunlara işaret ederek, "Sağlık emekçilerini haklarını yok sayan, birinci basamak sağlık hizmetlerini performans ve teşvik odaklı sistemlerle işlevsizleştiren ve halkın sağlığa erişimini zorlaştıran bu politikalar karşısında sessiz kalmayacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz" ifadelerini kullandı.

TALEPLER
Eylemlerde şu ortak talepler dile getirildi:
🔹"Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınması, etkili şiddet yasası çıkartılması ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmasıdır.
🔹Tüm sağlık mesleklerine yönelik tanımlar net olarak yapılmalı, angarya çalıştırma yasaklanmalı, üniversite hastaneleri başta olmak üzere çalışanların tayin hakları, özlük ve sosyal hakları garanti altına alınmalıdır. 
🔹Hekim, ebe, hemşire ve tüm sağlık emekçilerine performans ve ciro odaklı sistemin yerine emekliliğe yansıyacak insanca ücret ödenmelidir. Sabit ödemeler genel bütçeden karşılanmalı, ek zamlar temel ücretlere ve emekliliğe yansıyacak şekilde düzenlenmelidir. Bu talebimiz gerçekleşinceye kadar acil olarak ilave ek zam emekliliğe yansıtılacak şekilde düzenlenmeli ve mevcut memur emeklilerine de yansıtılmalıdır
🔹Bütün kamu emekçilerin vergi diliminin yüzde 15'de sabitlenmelidir.
🔹Teşvik, sabit ödeme gibi adı değişen ama içeriği ayni olan farklı ödeme türleri yerine emekliliğe yansıyan temel ücretlerimizin insani yaşam standartlarına çıkartılmalıdır."