25 Kasım 2024 Pazartesi

Gıda-İş: Emekçilerin ve halkın ekmeği ile oynamayın

Ekmeğe yapılan zamma tepki gösteren DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikası, "Emekçilerin ve halkın ekmeği ile oynamayın" dedi.
Ekmek zammına ilişkin Türkiye Fırıncılar Federasyonu ve İstanbul Ekmek Fırıncıları Odası tarafından yapılan zam açıklamalarına ilişkin açıklama yapan DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikası, zamların geri çekilmesini isteyerek "Emekçilerin ve halkın ekmeği ile oynamayın" dedi.
 
Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan imzasıyla yayımlanan açıklamada 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının bin 738 TL, yoksulluk sınırının 5 bin 662 TL olduğu hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi:
"En temel gıda maddelerinden biri olan ekmeğe yapılan zam kabul edilemez. Zaten açlık sınırında ücretler alan işçi ve emekçiler, yapılan zamlar ile sefalet koşullarında yaşamaya zorlanıyor. Kıt kanaat geçinen işçiler ve aileleri, bu zamla birlikte daha da zor koşullarda geçinmek zorunda kalacaklar. TÜİK’in açıkladığı verilere göre 2018 yılı haziran ayı enflasyon oranı yıllık bazda yüzde 15,39 oldu. Resmi enflasyon rakamının yanı sıra çarşıda, pazarda, mutfakta emekçilerin cebine yansıyan enflasyon ise kat kat daha yukarılara çıkıyor. Ekmeğe yapılan zam işçi ve emekçilerin kursağına girecek lokmaların küçülmesi ve çalınması anlamına geliyor. Yapılan her zam işçilerin kıt kanaat olan geçiminin giderek daha da zorlaşması ve çekilmez hale gelmesi demektir. Tarımda dışa bağımlılık ve sermaye için uygulanan politikalar; işçilere ve halka yoksulluk, hayat pahalılığı, yüksek oranda borçluluk ve temel tüketim maddelerine ağır zamlar olarak geri dönüyor. Bu gerçekler ve ekonomik veriler ışığında ekmeğe yapılan zam, işçilerin ve halkın ekmeğiyle oynamaktan başka bir anlam ifade etmiyor!"
 
İŞÇİLİK MALİYETLERİNİN YÜKSELDİĞİ SAFSATADIR
 
"Ekmek zammının bir diğer gerekçesi ise, işçilik maliyetlerinin yükseldiği safsatasıdır" denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu gerçek dışı açıklama temelsiz ve dayanaksızdır. Çünkü fırın işçileri; düşük ücretlere çok ağır koşullarda, hafta tatili hakkı bile uygulanmadan kölece çalıştırılıyor. Fırın işçilerinin yüzde 60’ı kayıt dışı çalıştırılmaktadır. İşyerlerinde insani koşullar yoktur. İşçiler ilkel koşullarda çalışmakta, gurbetçi olarak çalışan işçilerin barınma sorunları çözülmüş değildir. Ekmek fiyatları artarken, işçi ücretleri yerinde saymaktadır. Çözüm ekmeğe zam yapmak değildir. Fırın işverenleri, ekmeğe zam yapmak yerine, kârlarından feragat ederek fırın işçilerinin alın terinin karşılığı olarak ücretlerini yükseltmeli ve çalışma koşullarını insanca bir şekilde düzeltmelidir. İşçiler ve maliyet üzerinden gerekçelendirilen ekmek zammı geri çekilmelidir. Başta ekmek zammı olmak üzere, tüm zam ve vergi artışlarına karşı ortak bir mücadele tüm emek örgütlerinin önünde acil bir ihtiyaç ve görev olarak durmaktadır."