5 Mayıs 2024 Pazar

ESP: Anmak, unutturmamak için toplumsal yüzleşme

Ermeni Soykırımı'nın 109. yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yapan ESP, "Artık toplumsal yüzleşme zamanı. Ermeni halkımızın yaşadığı soykırımı teşhir etme, halklarımızın mücadelesini bu temelde de yükseltme zamanı" ifadelerini kullandı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Merkezi, Ermeni Soykırımı'nın 109. yıldönümü sebebiyle yazılı bir açıklama yayınladı.

24 Nisan 1915'in Ermeni Soykırımı'nın başlangıcı olduğu kaydedilen açıklama, şöyle devam etti: "İttihat ve Terakki, 24 Nisan'da Ermeni aydınlarını topladı ve ölüm yolculuğuna çıkardı. Ermeni halkının önce aydınları yok edilerek, sesini yükseltme ve örgütlenme imkanları ortadan kaldırıldı. Sonra Ermeni ulusu kadim yurdunda yok edildi ve soykırım üstüne ulus devlet kurma amacı sonuca ulaştı.

Ermeni soykırımının Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da yarattığı ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal sonuçlar ağır; halklarımıza dayattığı yabancılaşma derin. Resmi tarihin yalanlarıyla adeta yok sayılan, 'köklerinin kazınması farz' olan Ermeniler, Süryaniler, Rumlar, Kürtler ve onlara yönelik soykırım on yıllar boyunca gizlendi. Halklarımızın tarihsel, toplumsal hakikati bilme ve yüzleşme imkânı yok edildi.

Artık toplumsal yüzleşme zamanı. Ermeni halkımızın yaşadığı soykırımı teşhir etme, halklarımızın mücadelesini bu temelde de yükseltme zamanı. Ermeni halkımıza özür borcumuzu ve pratik özeleştiriyi bu temelde gerçekleştirebilir; halklarımızın eşit, adil birliğini bu tarihsel, toplumsal hakikat bilgisi ve demokratik bilinci üzerine kurabiliriz."