EŞİK: İstismarcıya affı aklınızdan çıkarın
EŞİK, TBMM Adalet Komisyonunda dün gerçekleştirilen yeni infaz yasasısı görüşmelerinde çocuk istismarcılarına affın yeniden gündeme gelmesine tepki gösterdi, istismarcıya affın teşvik olduğuna dikkat çekti.
EŞİK Platformu, TBMM Adalet Komisyonu'nda dün görüşülen yeni infaz yasa tasarısı sırasında AKP'li vekillerin çocuk istismarcılarına affı bir kez daha gündeme getirmesine tepki gösterdi. Affın çocuk istismarını teşvik anlamına geleceğine dikkat çekerek, "Aklınızdan çıkarın" dedi.
İlk olarak 2016 yılında meclise getirilen ve tepkiler üzerine geri çekilen, çocuklara cinsel istismar saldırısında bulunanların affına yönelik yasa düzenlemesinin AKP'liler tarafından sık sık gündeme getirildiğine işaret eden EŞİK, "Nisan 2020'deki Covid affı ile ilgili infaz yasası tartışmaları sırasında da tasarıya eklenmek istenmişti" dedi.
İstismarcılara affın gündemde tutulması ve her fırsatta TBMM'de çeşitli komisyonlarda ve medyada tartışma konusu yapılmasının, çocuk istismarına teşvik anlamına geldiğini kaydeden EŞİK, konunun dün bir kez daha gündeme gelmesine tepki gösterdi.
EŞİK Platformu tarafından yapılan açıklamada, "Konu en son, 27 Mayıs 2021'de Kadına Yönelik Şiddetin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu'nda ve Meclis Adalet Komisyonu'nda gündeme getirildi. Kadına karşı şiddetin araştırılması komisyonuna Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) adına davet edilen Başkan Süleyman Arslan; kadına yönelik şiddetin erkeklerin birbirine karşı şiddetinden farksız olduğunu ve 15 yaşındaki çocukların nikahının 'insan hakkı' olduğunu savundu. Nikahsız beraberliklere 'sapkın ilişkiler' nitelemesi yapan Arslan, şiddetin azalması için ise helal beslenmeye özen gösterilmesi ve anneliğin özendirilmesi önerisinde bulundu" bilgileri paylaşıldı.
Adalet Komisyonu'nda AKP'li Abdullah Güler'in çocuk istismarcılarını aklama çabasına tepki gösteren EŞİK, Güler'in "2020 yılı rakamıyla 645 hükümlünün bulunduğunu, bunların şu anda yasal olarak evli olduğunu, aile birliğini kurduğunu, bu ailelerin korunması için ceza ertelemesi konusu içerisinde değerlendirilmesi gerektiği" şeklindeki açıklamalarının istismarın 'rıza' gibi gösterilmesi çabası olduğuna dikkat çekti.
İtirazlar üzerine konunun kanun teklifine eklenmediğini hatırlatılan açıklamada, "EŞİK Platformunda buluşan sivil toplum örgütleri olarak, 'aileyi koruma adı altında' meşrulaştırılmaya çalışılan bu girişimin, asıl niyetinin yasal evlilik yaşının 12'ye kadar indirilmesinin önünü açmak, her yaştan kadınlar ve kız çocuklarının tecavüzcüleri ile evlendirilmelerini yasalaştırmak olduğunu biliyoruz.
"Bir kez daha altını çiziyoruz; bu girişim gündemde tutuldukça;
"Türk Ceza Kanunu'ndaki 15 yaş altı çocuklarla hiçbir koşulda cinsel ilişkiye girilemeyeceği ve Türk Medeni Kanunu'ndaki 17 yaşın altında evlilik yapılamayacağı konusundaki yasal düzenlemeler kağıt üzerinde kalıyor, uygulanmıyor, uygulanamıyor. Gençler, aileler bu yasalar yokmuş gibi yaşamaya devam ediyor.
"Çocuk cinsel istismarcıları işledikleri suçtan mahkum olsalar bile, kız çocuğunu ya da ailesini ikna edip resmi nikah yaptırdıkları takdirde cezadan kurtulabileceklerini düşünebiliyorlar" denilerek yasa düzenlemesinin teşvik edici olduğuna dikkat çekildi.
EŞİK, "Bu gerçekleri dikkate alın, kadınların ve çocukların hayatını siyaset malzemesi yapmaktan derhal VAZGEÇİN" çağrısında bulundu. "Hayatlarımız ve haklarımız için gözümüz üzerinizde" dedi.