Engelli kadınların pandemide yaşadığı sorunlar raporlaştı
Engelli Kadın Derneği, Engelli Haftası nedeniyle Covid-19 Sürecinde Engelli Kadınların İnsan Hakları-İzleme Haftası Raporu'nu yayımladı. Raporda çarpıcı sonuçlar yer aldı.
Engellilerin pandemi sürecinde maruz kaldıkları hak ihlalleri ve ayrımcılık katlanarak arttı. Engelli Kadın Derneği (ENG-KAD), 10-16 Mayıs Engelli Haftası nedeniyle ‘Covid-19 Sürecinde Engelli Kadınların İnsan Hakları-İzleme Raporu'nu yayımladı. 11 Mart-1 Eylül 2020 dönemini kapsayan izleme çalışması, engelli kadınlar için ayrımcılığın, hak ihlallerinin ve şiddetin katmanlı bir şekilde yaşandığını ortaya koydu.
Etkiniz AB Programı desteğiyle gerçekleştirilen araştırmaya, yaşları 21-56 yaşları arasında 67engelli kadın katılım gösterdi. Araştırmaya göre pnademi sürecinde katılımcıların yüzde 28.86'sının geliri azaldı, yüzde 4'ünün geliri arttı. Engelli kadınlar, Covid-19 sürecinde günlük yaşamlarında karşılaştıkları zorluklara dair alışveriş, para çekme ve bankacılık işlemleri, kişisel bakım, ev temizliği, sağlık hizmetlerine erişim ve çocuk bakımında sorun yaşadıklarını belirtti.
Araştırmaya katılan 38 kadın bu sorunları aile üyelerinin desteği ile çözdüğünü belirtirken, 25'i kimseden destek almadan kendi başına çözdüğünü kaydetti.
ENG-KAD'ın Covid-19 Sürecinde Engelli Kadınların İnsan Hakları-İzleme Raporu'nda öne çıkan sorunlar şöyle:
■ "Sağlık Bakanlığı tarafından günlük olarak paylaşılan veriler, bilgilendirmeler erişilebilir olmadı. Medyada kullanılan görsellerin betimlenmemesinin görme engelli kişilerin; videoların ise altyazılı ve işaret diliyle paylaşılmaması işitme engelli kişilerin bilgiye erişim hakkını kısıtladı. Erişilebilir bilgiler çoğunlukla hak temelli faaliyetler yürüten engellilik örgütleri tarafından paylaşıldı. Bu sonuçlar, engellilerin herkesle aynı anda güvenilir bilgiye erişemediğini ve bu nedenle, engellilerin bilgiye erişim hakkının ihlal edildiğini gösterdi.
■ Kamu kuruluşları ve yerel yönetimler tarafından sağlanan destek mekanizmalarına ihtiyaç duyan 7 katılımcıdan 4'ü bu desteklerden faydalanamadı.
■ Genel sağlık hizmetlerine tamamen erişebildiğini söyleyen kadınların sayısı 38'den 9'a düştü. Hiç erişemediğini söyleyen kadınların sayısı ise 12'den 26'ya yükselmiştir. Sağlık hakkına eşit erişimin mümkün olmadığı katılımcıların beyanları arasında yer aldı.
■ Pandemi öncesinde fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezinde destek alan engelli kadınların sayısı 14 iken, merkezlerin kapanması nedeniyle bu sayı 1'e düştü. Bu kişi ise sosyal mesafe ve tedbir gerekliliklerine uymaya çalışırken fizik tedaviyi alırken düştüğünü ifade etti.
■ Katılımcıların yüzde 11.94'ü pandemide daha sıklıkla şiddet gördüğünü belirtti. Çalışmaya katılan engelli kadınlar maruz kaldıkları şiddetin faili olarak, sıklıkla ailenin kendilerinden büyük üyelerini işaret etti."