24 Kasım 2024 Pazar

Eğitim-Sen: Çocuk işçiliği tamamen yasaklanmalı

Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü nedeniyle açıklama yapan Eğitim-Sen, çocuk işçiliğinin tamamen yasaklanması gerektiğini belirtti. Sendika, 4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte çocuk işçiliğinde artış yaşandığına dikkat çekti.
Eğitim-Sen, Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.
 
Çocuk işçiliğinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Eğitim-Sen, Türkiye'de de "4+4+4 eğitim sistemi"nin çocuk işçiliğinin önünü açtığını belirtti.
 
Söz konusu yasa ile okuldan ayrılmanın önünün açılması ile birlikte çocuk işçiliğinin yaşının 14'e kadar düştüğünü kaydeden Eğitim-Sen, şunlara dikkat çekti:
 
4+4+4 İLE ÇOCUK İŞÇİLİK ARTTI
 
"Eğitimde 4+4+4 düzenlemesine geçilmesinin ardından yapılan yasal düzenlemeler ile çocuk işçiliğinin önü çıraklık ve stajyerlik uygulamaları üzerinden artmış, çocuk işçilerin çalışma koşulları daha da ağırlaştırılmıştır. AKP hükümetinin 'istihdam seferberliği' kapsamında sözde 1 milyonun üzerinde olan yeni istihdamın, işyerinde işçi statüsünde kabul edilmeyen ancak işgücü istatistiklerine eklenen stajyer, çırak ve kursiyerler olmuştur. 
 
Eğitimde 4+4+4 dayatmasının hayata geçmesiyle, bugün sayıları 1,5 milyona yaklaşan stajyer-kursiyer-çırak sömürüsünün artması, çocukların 'çırak', 'stajyer' kimliğiyle çalıştırılmasının önü açılmıştır. Türkiye'de çocuk işçi sayısında yaşanan artışın temel nedenlerinin başında eğitimde 4+4+4 dayatması ile başlayan ve çocukları örgün eğitim dışına iten politikalar ve devletin patronlara yönelik çırak ve stajyer çalıştırmayı kolaylaştıran düzenlemelerinin belirleyici etkisi olduğu açıktır."
 
Eğitim-Sen, çocuk işçiliğinin yaygınlaşması ile birlekte çocukların iş cinayetlerine kurban gittiğini belirtti, Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin "Türkiye’de Çocuk İşçiliği ve Çocuk İş Cinayetleri Raporu"nu hatırlattı. Rapora göre, 2013 yılından 2018’in ilk 5 ayına kadar 319 çocuk, iş cinayetleri nedeniyle yaşamını yitirdi.
 
EĞİTİM-SEN NE ÖNERİYOR?
 
Çocuk işçiliğini insan hakları ihlali olarak gören Eğitim-Sen, şu önerilerde bulundu:
 
"Çocuk işçiliği ile mücadelede yapılması gereken ilk iş, çocuk işçiliğini acil çözülmesi gereken bir sorun kabul etmek ve somut bir eylem planı hazırlamaktır. 
 
ILO’nun da tavsiye ettiği gibi önce kısa dönemde, kabul edilemez istihdam biçimlerinde çalışan çocuklara (kölelik, uyuşturucu ticareti vs. ), ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlara (maden ve taş ocaklara vs.) ve en korumasız gruplara (12 yaşın altındakiler ve kız çocukları) ulaşılmalıdır. Ayrıca bu dönemde, çalışan çocuk işçilerin çalışmaktan alıkonulana kadar işyerinde korunması da sağlanmalıdır.
 
Eğitim ve okulun çocuk işçiliğini sona erdirmek açısından de en etkili araç olduğu açıktır. Hem temel eğitim hem de mesleki eğitim yaygınlaştırılmalı, eğitim çağındaki çocukların çalıştırılması yasaklanmalı, çocukları çalışmaya iten nedenler ortadan kaldırılmalıdır. 
 
Çocuk işçiliği ile mücadelede, yoksul ailelerin çocuklarını çalışma hayatından alıkoyup okula gönderilebilmesi için, bu ailelere yönelik ekonomik ve sosyal destek politikaları hayata geçirilmelidir. 
 
Çocuk işçiliğinin en önemli nedenlerinden olan yoksulluğu ortadan kaldırıcı, ailelerin ve toplum ekonomik sorunlarına çözüm üreten politikalar oluşturulmalı ve uygulanmalıdır. 
 
Orta ve uzun dönemde ise çocuk işçiliğinin tüm boyutları ile sona ermesi konusunda somut politikalar oluşturulmalı ve mümkün olan en kısa süre içinde uygulanmalıdır."