28 Aralık 2024 Cumartesi

Direnişteki Migros depo işçileri: Tacize, mobbinge, ücretsiz izne direniyoruz

Mobbinge ve tacize karşı yaklaşık iki aydır direnen Migros depo kadın işçileri, Migros'un tacizci amirleri koruduğunun altını çizdi ve seslerinin duyulmasını istedi. DGD-Sen Örgütlenme Uzmanı Neslihan Acar, kadın işçilerin tacize maruz kaldığını ve işten atılmakla tehdit edildiğini kaydetti. Gebze havzasında kadın işçilerin intihar haberlerinde yaşanan artışa dikkat çeken Acar, 8 Mart'a giderken kadın hareketi ve tüm kadınlara, kadın işçilerle dayanışma çağrısı yaptı.

Son dönemlerde artan işçi direnişlerinin sürdürücüsü olan kadın işçiler, Migros depo direnişinde de en ön saflarda yer alıyor. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne giderken yaklaşık iki aydır direnişlerini sürdüren Migros depo işçisi kadınlarla konuştuk. Migros depo işçileri, ücretsiz izin adı altında işten atılmalarına karşı sürdürdükleri direnişi, Migros deponun yanı sıra Migros mağazaları önüne taşıdı. Maruz kaldıkları performans dayatması, amirlerin tacizine karşı seslerini yükselten kadın işçiler, tüm kamuoyuna seslerine ses olmaları için çağrı yaptı.

'HAKKIMIZI ALANA KADAR DİRENECEĞİZ'
Direnişçilerden Gülay Bekler, 3 yıldır çalıştığı Migros depoda sendikalı olduğu için ücretsiz izne çıkarıldığını söyledi. Sürekli performans dayatmasına uğradığını kaydeden Bekler, "Buna ilişkin zorla tutanak tutturmak istediler, reddettim. Sendikaya başvurdum. İşten atıldım. Migros depo önünde direnişteyim arkadaşlarımla. Hakkımızı alana kadar direnmeye de devam edeceğiz" diye konuştu.

'DİRENİŞİ BUGÜNE KADIN İŞÇİLER GETİRDİ'
Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-Sen) Örgütlenme Uzmanı Neslihan Acar da, yaklaşık iki aydır 40 işçiyle birlikte direndiklerinin altını çizdi. 13 kadın işçinin parça parça işten atıldığını hatırlatan Acar, "Kadınlar erkek işçilere nazaran direnişe daha fazla tutunuyor. Bu nedenle bu direniş çok kıymetli. Kadın hareketi açısından söylüyorum, çünkü kadınlar asla geri adım atmadılar. İnandılar, bu nedenle direnişi daha da yükselttiler. Aslında direnişi bu aşamaya kadın işçiler getirdi" dedi.

'MİGROS TACİZCİ AMİRLERİ KORUYOR'
İşçilerin ücretsiz izne direnirken patronun yeni yeni hamleler geliştirdiğine dikkat çeken Acar, "Dışarıdaki işçilere tutanak tutmaya başladılar, Kod 29'u dayatıyorlar. Bunun için direniyoruz. Öte yandan 8 Mart yaklaşırken, kadın işçilerin en temel söylemleri şunlar; 'ücretsiz izne, mobbing ve tacize karşı' direniyoruz. Depo içinde yüze yakın kadın işçi çalışıyor ve kadın işçilerin istisnasız hepsi mobbinge birçoğu da fiziksel olarak tacize uğruyor ve çalışmaya devam etmek zorunda kalıyor. Tacizci 6 amirin isimlerini tek tek Migros'un gerekli birimlerine ilettik, sadece direnişin 10. gününde bir tacizci amiri attırabildik. Ancak Migros yönetimi diğer tacizci amirleri korumaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.

'TACİZE UĞRAMAMAK TÜM TALEPLERİN ÖTESİNDE'
Kadın direnişçilerin tüm taleplerin de ötesinde tacize karşı direnişe devam ettiklerinin altını çizen Acar, şöyle devam etti: "Taciz orada sürekli hale gelmiş. Tacize uğruyorsun, taciz eden amir ve onun emri ile tekrar mobbing ile baskıya uğruyorsun. Karşı çıktığın zaman işten atılmayla tehdit ediliyorsun. Tacize direnen iki kadın arkadaşı sendikalı olduğu için işten atamadılar, ama regl döneminde ince bir montla soğuk hava deposunda eksi 5 derecede çalışmaya zorladılar, gece vardiyasına sabitlediler haftalarca. Migros depo direnişçileri sesleri duyulsun istiyorlar çünkü, 'biz buradayız ve tacize uğruyoruz' diyorlar."

'8 MART'TA ALANLARDA OLACAĞIZ'
Birçok kadının direnişte kendilerine ulaştığını belirten Acar, kendi deneyimlerini aktardıklarını söyledi. Birçok kadının sistematik şekilde tacize maruz kaldığını kaydeden Acar, "Bu işkence altında çalışmak zorunda kalıyorsun. Tacizciyi ifşa etsen bu kez de aile baskısı, toplum baskısı var. Tacizi teşhir etmediğinde de bu dayatmaya maruz kalıyorsun. Gebze işçi havzasında kadın işçi intiharları çok fazla. Yakınlarından dinlediğimizde son zamanlarda bu kadın işçilerin amirlerinin tacizinden rahatsız olduğunu ya da bir erkek işçinin taciz ettiğini anlatıyor. O yüzden de 8 Mart çağrımız olarak şunu söylüyoruz; kadınlar direniyor. Kadın hareketine çağrımızdır, kadın işçiler var ve tacize uğruyorlar. Buna karşı direnişi büyütmek gerek. Bütün kadın işçilerin daha direngen, korkusuz olmaları ve bu baskılara karşı pozisyon almaları gerek. Biz bu bilinçle 8 Mart'ta alanlarda olacağız" dedi.