25 Kasım 2024 Pazartesi

'Dilek Dayar'ın ölümünden sorumlu olanlar hesap versin'

Sirkeci Postanesi restorasyonu sırasında iskeleden düşerek yaşamını yitiren Dilek Dayar için postane önünde eylem yapıldı. Yapılan açıklamada, Dilek Dayar'ın göz göre göre yaşamını yitirdiği belirtilerek, sorumluların hesap vermesi istendi.
KESK İstanbul Şubeler Platformu, Dev Yapı-İş, İnşaat İş, Limter İş, Tüm Restoratörler ve Konservatörler Derneği, Emek ve Onur İşçileri Derneği ile Newal Der, İstanbul Sirkeci'de tarihi Sirkeci Postanesi restorasyonunda restoratör olarak çalışan Dilek Dayar'ın iskeleden düşerek hayatını kaybetmesine ilişkin eylem yaptı.
 
Postane önünde yapılan eyleme, Dilek Dayar'ın ailesinin yanı sıra HDP Milletvekili Tuma Çelik, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, ESP, SKM, SGDF, Devrimci Parti, HDK, Helin Palandöken'in babası Nihat Palandöken ve demokratik kitle örgütü katıldı.
 
"Dilek'i unutmayacağız", "Dilek'in katili taşeron sistemi ve kar hırsıdır" pankartının açıldığı eylemde "İnsanca çalışmak insanca yaşamak istiyoruz", "İnşaat işçisi köle değildir", "Kaza değil bu bir cinayet", "Kaza değil iş cinayeti", "Önce insan sonra kültür varlığı", "Çalışırken ölmek istemiyoruz", "Taşeron çalışma yasaklansın" ve "İşçiyiz haklıyız kazanacağız" sloganları atıldı.
 
Eylemde basın açıklamasını KESK'e bağlı Kültür Sanat Sen üyesi Buket Kafadar Son okudu. Restorasyon çalışması sırasında yüklenici firmanın işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin almaması nedeniyle  Dilek Dayar'ın 26 Temmuz'da 20 metre yükseklikten düşerek yaşamını yitirdiğini hatırlatan Son, "İskelesi yüklenici firma Karacan İnşaat tarafından kurulan ve restorasyon çalışması Taşeron Firma Adım Restorasyon'a verilen tarihi Sirkeci PTT Merkez binasındaki iş cinayetinde, restoratör ve işçi arkadaşlarımızın havanın rüzgarlı olduğunu belirtmelerine ve metoroloji tarafından şiddetli yağış uyarısı yapılmasına rağmen çalışma kararı alınmıştır. Kültür varlıklarını korumak meslektaşlarımızın görevidir. Bizleri korumak ise ilgili kurumların görevidir. Korumaların korunmadığı yerde tarihi eser korunamaz" dedi.
 
Ardından konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye'de her gün işçilerin hayatını kazanmaya çalışırken yaşamını yitirdiğini vurgulayan Çerkezoğlu, "Bütün bu yaşanan ölümler kaza değil önlenebilir ölçümlerdir. O yüzden de cinayettir. Bütün kaybettiğimiz arkadaşlarımızın ölümünün nedeni daha fazla kar elde etmek isteyen sermaye sahipleridir. Sendikalaşma önündeki engeller kaldırılmalıdır. Her iş cinayetlerinden sonra bu çağrıları yaparken biliyoruz ki bütün bu kara tablonun çözümü işçileri bu koşullarda çalışmaya mecbur eden, yaşam hakkımızı kısıtlayan, bütün engellere karşı örgütlenmeliyiz" diye belirtti.
 
Eylemde HDP Milletvekili Tuma Çelik ve Neval Der Yöneticisi Fırat Çakır birer konuşma yaptı.