DEM Parti süreci halkla tartıştı
DEM Parti çok sayıda kentte "Toplumsal barış ve özgürlük" adı altında halk buluşmaları gerçekleştirdi. Halkın yoğun ilgi gösterdiği buluşmalarda, Wan'daki buluşmada konuşan DEM Partili Tayip Temel, Abdullah Öcalan'ın 26 yıldır duruşundan ödün vermeyerek, çözüm önerdiğini söyledi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), PKK lideri Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelerden çıkan mesajları tartışmak üzere halk buluşmaları gerçekleştiriyor. "Toplumsal Barış ve Özgürlük Buluşmaları" adı altında dün Antep, Kilis, Ağrı, Bursa, Bilecik ve Manisa'da başlayan buluşmalar, bugün Batman, Maraş, Malatya, Van, Hakkari, Iğdır, Balıkesir, Aydın, Kayseri'de devam etti. Buluşmalara, halk yoğun ilgi gösterdi.
VAN
Van'da, baronun Tahir Elçi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen buluşmaya yüzlerce kişi katıldı. Saygı duruşunun ardından DEM Parti Mardin Milletvekili Saliha Aydeniz söz aldı. Kürtlerin önemli bir süreçten geçtiğini belirten Aydeniz, "Kürtler Ortadoğu'da önemli bir alternatif ve paradigma ortaya koyuyor. Bu paradigmanın sahibi ise sayın Öcalan'dır. Bu felsefe her gün büyüyor ve gelişiyor" dedi.
'ORTADOĞU'DA SAVAŞ VE KRİZ DERİNLEŞİYOR'
DEM Parti Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel de, Ortadoğu'nun küresel güç mücadelelerinin odak noktası olmaya devam ettiğini söyledi, "ABD öncülüğündeki blok, İsrail'i kalıcı ve temel güç haline getirmek için harekete geçmiş durumdadır. Ortadoğu'da savaş ve kriz derinleşirken, İsrail-Filistin çatışması, İran-İsrail gerginliği ve Suriye'deki dengeler yeni boyutlar kazanıyor. 7 Ekim'de Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısı, Ortadoğu'da dengeleri altüst eden bir gelişme oldu. İsrail, bu tarihten itibaren sadece askeri bir misilleme sürecine girmekle kalmadı, aynı zamanda bölgesel stratejisini tamamen değiştirdi. ABD ve İngiltere ile birlikte İran'ı sınırlamak, bölgedeki operasyonel gücünü kırmak için sistematik bir politika izlemeye başladı. Bunun bir sonraki aşamasında, Irak'ta Suriye'deki sürece benzer bir kaos ortamının yaratılacağı ve ardından İran'a yönelik yeni adımların atılacağı giderek netleşiyor. Soru artık bu sürecin olup olmayacağı değil, ne zaman ve nasıl gerçekleşeceğidir" dedi.
'ÖCALAN'A YÖNELİK POLİTİKA KÜRT HALKININ MÜCADELESİ SONUCU DEĞİŞTİ'
Ortadoğu'da büyük bir dönüşüm süreci yaşandığını kaydeden Temel, faşist MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamaları ve PKK lideri Abdullah Öcalan ile sürdürülen görüşmelere işaret etti. Bu sürecin sadece iç siyasetin değil, bölgesel dinamiklerin de bir sonucu olarak geliştiğini söyleyen Temel, "10 yılı aşkın süredir ağırlaştırılmış tecrit altında tutulan sayın Öcalan'a yönelik politikaların değişmesi, Kürt halkının ve demokrasi güçlerinin yürüttüğü mücadeleden bağımsız değildir. Bugün devletin, Kürt meselesini yalnızca baskı ve şiddet politikalarıyla yönetemeyeceği bir kez daha görülüyor. Bu durum, iktidarın bazı adımlar atmasını zorunlu hale getiriyor. Bu noktada önemli olan sürecin nasıl şekilleneceğidir. Eğer sayın Öcalan'la yürütülen görüşmeler bir müzakere sürecine evrilmesi isteniyorsa, bunun şeffaf ve toplumsal katılımı esas alan bir süreç olması gerekmektedir" diye konuştu.
Abdullah Öcalan'ın görüşmelerin Meclis'te yürütülmesini istemesi ve siyasi partilerle doğrudan temas kurulmasını önermesinin, sürecin sağlıklı ilerlemesi açısından kritik önemde olduğunu belirten Temel, "Bugün, Türkiye'nin temel meseleleriyle yüzleşme zamanı. Kürt meselesi başta olmak üzere, halkların, inançların ve kadınların özgürlüğünü esas alan bir demokratik çözüm mümkün. Bunun yolu ise sayın Öcalan'ın da vurguladığı gibi, şiddet ve çatışma zemininden çıkıp, diyalog, müzakere ve demokratik siyaset zeminini güçlendirmekten geçiyor" dedi.
'ÖCALAN 26 YILDIR ÇÖZÜM ÖNERİYOR'
Öcalan'ın demokratik toplumu eşitlik modeli olarak tarif ettiğini, bu düşüncenin Kürt halkı ve diğer halklarda büyük bir karşılık bulduğunu söyleyen Temel, şunları söyledi: "Sayın Öcalan 26 yıldır, bir adada tecritte tutulmasına rağmen durduğu yerden milim ayrılmadan tutarlı, sürekli güncelleyerek çözüm öneriyor. Şimdi Kürt halkının özgürlüğü ve tüm ezilen toplum lehine ve yararına bir çözüm projesi üzerinde çalışıyor. Bu modelle kapitalist sistemden tüm ezilenlerin intikamını alıyor. Asıl olan devletin ve iktidarın bu hamleye karşılık atacağı adımların ne olacağıdır. Bu konuda demokratik siyasi ve toplumsal güçlerin tutum ve aktivitesi önemlidir. Kürt halkı 7'den 70'e sayın Öcalan'a güveniyor ve çözüm iradesinin arkasındadır. Bu aynı zamanda bir mücadele sürecidir."
BATMAN
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın mesajlarının tartışıldığı Batman'daki toplantı Petrol-İş Sendikası Batman Şubesi'nde gerçekleştirildi.
Toplantıya katılan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, gelişmeleri halkla tartışarak, birlikte karar almak istediklerini söyledi. Kürtlerin her yerde özgürlüğe önem verdiklerini söyleyen Uçar, "Şark Islahat Planı'nda Kürt halkının varlığı, dili ve kimliği devlet tarafından yasaklanmıştı. Bu yasaklar bugünde devam ediyor. Biz hiçbirini kabul etmedik" dedi.
Ortadoğu'da yeni bir dizayn süreci yaşandığını, bunun Türkiye üzerinde etkileri olduğunu söyleyen Uçar, Rojava'da kadın özgürlükçü bir devrim yaşandığını hatırlatarak, "Bir yandan Türkiye'de 'toplumsal barış' derseniz diğer yandan Rojava'ya saldırı hazırlığı yaparsanız; yaptığınız tartışmalar boşa düşmüş demektir" dedi.
'ÖCALAN'IN İMRALI'DA OLMASINI KABUL ETMİYORUZ'
Yüzyıllık bir sorunun çözümünün konuşulduğunu söyleyen Uçar, şöyle devam etti: "Bu çözümde tarihi bir aktör olarak kabul edilen sayın Öcalan'ın İmralı'da olmasını kabul etmek mümkün değil. Sayın Öcalan'ın kendi yapısıyla, örgütüyle, kitlesiyle bir arada olması gerekiyor. 26 yıldır tecrit altında ama Türkiye'deki demokrasinin tesisi için mücadele eden birinden bahsediyoruz. Türkiye'de tesis etmek istediğimiz Kürt sorununun demokratik çözümü herhangi bir iktidarı güçlendirmek için değildir. Tam tersi Kürt sorununun demokratik çözümü için çıktığımız yol haritasının kendisi Türkiye'deki halkların eşit ve özgürlüğü içindir."
Çözüm tartışmalarının karşılıklı adımlarla ilerleyebileceğini kaydeden Uçar, "Bu olmadığı taktirde bunları konuşmanın anlamı olmayacak. Devletin ve iktidarın, samimiyetin göstergesi olarak adım atması gerekiyor. İktidar kadar muhalefetin, toplumsal kesiminde de sorumluluğu var. Yeni dönemde adını koyamadığımız bu tartışmaların herkes tarafından sahiplenilmesi önemlidir" diye ekledi.
MALATYA
Malatya'daki halk buluşması DEM Parti İl Örgütü'nün kullandığı konteyner alanında yapıldı. Toplantıya, DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Hamide Yüksel, Parti Meclisi (PM) üyesi Sabuha Akdağ, Malatya Barış Anneleri Meclisi üyeleri, demokratik kitle örgütü temsilcileri de katıldı.
Saygı duruşuyla başlayan toplantıda konuşan DEM Parti Malatya İl Eşbaşkanı Ahmet Ercan, barışın toplumsallaşması için buluşmaların önemli olduğunu söyledi. Toplantı, sürece dair siyasi değerlendirmeler, katılımcıların öneri ve eleştirilerinin ardından son buldu.
IĞDIR
Iğdır'da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl binasında gerçekleştirilen halk toplantısına DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, DEM Parti Kadın Meclisi ve MYK üyelerinin yanı sıra Iğdır Belediye Eşbaşkanları, belediye meclis üyeleri de katıldı.
'15 ŞUBAT ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN SAĞLANACAĞI GÜN OLSUN'
Saygı duruşunun ardından söz alan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Öcalan'ın koşullar oluştuğunda Kürt sorununu şiddet ve çatışma zemininden hukuki zemine çekebileceğini, bunun teorik politik, pratik gücüne sahip olduğunu değerlendirmelerini hatırlattı. "Meselenin sadece AKP ve MHP ile değil, Meclis'te bulunan bütün siyasi partilerle ve toplumun geniş katılımıyla gerçek ve kalıcı bir çözüme ulaşacağını biliyoruz" diyen Koçyiğit, 15 Şubat komplosunun yıldönümünün yaklaştığını hatırlatarak, "15 Şubat'ın gerçek anlamda Sayın Öcalan'ın esaretinin başladığı gün olmaktan öteye, özgürlüğünün sağlanacağı gün olması için her birinizin emek vermesi, mücadeleyi yükseltmesi ve sayın Öcalan'ın artık özgürlük koşullarının sağlanacağı bir iklimin yaratılması için hep beraber çalışmamız gerekiyor" dedi.
HAKKARİ
Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki toplantı ise bir düğün salonunda gerçekleştirildi. DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır'ın da katıldığı toplantıda konuşan DEM Parti Hakkari İl Eşbaşkanı Kadir Şahin, sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, somut adımların atılması için mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.
KAYSERİ
"Toplumsal Barış ve Özgürlük Buluşmaları" kapsamında İç Anadolu Bölgesi'nin ilk halk toplantısı Kayseri'de gerçekleştirildi. DEM Parti Kayseri İl binasındaki toplantıya DEM Parti Demokratik Yerel Yönetimler Kurulundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki ve DEM Parti Merkezi Kadın Koordinasyon üyesi Gülbahar Gündüz katıldı.
Toplantıda, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın mesajları üzerinden devam eden tartışmalar ve Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler değerlendirildi.
Halk buluşmaları, siyasetçilerin konuşmalarının ardından basına kapalı devam etti.