30 Haziran 2024 Pazar

DEDAŞ önünde açıklama: Sorumlular hesap versin

Çınar ve Mazıdağı arasında yangının çıkmasında rolü olan DEDAŞ önünde yapılan açıklamada, ihmali ve sorumluluğu olanların hesap vermesi istendi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Örgütleri, Çınar ve Mazıdağı arasında Dicle Elektrik Dağıtım Şirketinin (DEDAŞ) ihmali nedeniyle çıkan ve 15 kişinin yaşamını yitirdiği yangına ilişkin açıklama yaptı. DEDAŞ önünde yapılan açıklamada, "DEDAŞ iktidara değil halka hizmet etmeli" pankartı açıldı.

DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Mehmet Şirin Gürbüz, Kürt halkı üzerindeki yıllardır devam eden kötü politikalara dikkat çekti. Gürbüz, "AKP-MHP hükümeti halkın hizmetindeki kurumu sattı, bölgeye yatırım yapılmadı, elektrik hizmeti verilmedi. Yangın bölgesinde afet yaşandı" dedi.

ÖNLEM DE YOK MÜDAHALE DE
Daha sonra ortak açıklamayı okuyan DEM Parti İl Eşbaşkanı Pınar Sakık Tekin, yangının özelleştirilerek şirketlere devredilen enerji iletim hatlarının bakımsızlığından, yenileme çalışmaların yapılmamasından kaynaklandığına değindi. "Yangına davetiye çıkaracak tehlikeler karşısında önlem alınmaması ve yangın sonrasında halkın çağrısına rağmen vaktinde havadan müdahale yapılmamış olması, normal şartlarda "afet" olarak tanımlanan yangının afet olmaktan çıkıp felakete dönüşmesine sebep olmuştur" diyen Tekin, "Hem halkın hem partimizin ısrarlı talebine rağmen, ‘helikopterlerin gece görüşü yok' denerek yangına müdahale edilmemiş, halk kendi çabası ile yangını söndürmeye çalışmış ve bunun sonucu can kayıpları yaşanmıştır. 15 kişinin yaşamını yitirdiği bu felaket karşısında sunulan gerekçe iktidarın konuya sorumsuzca yaklaştığının bir kanıtı olmuştur" dedi.

'SORUMLULAR GİZLENİYOR'
Katliama dönüşen yangının nedeninin DEDAŞ'ın onarılmayan elektrik telleri olduğunu hatırlatan Tekin, ön rapora rağmen DEDAŞ'ın yangını anız olarak açıklamasının sorumluluğu üzerinden atmak olduğunu dile getirdi. Yetkililerin yangının çıkış nedenine dair çelişkili açıklamalarını hatırlatan Tekin, nedenini "Bu açıklamalardaki çarpıklıkların, başta DEDAŞ olmak üzere, yaşanan ölüm ve tahribat karşısında rolü bulunanların sorumluluklarını gizlemeye dönük olduğu aşikardır. DEDAŞ ‘elektriğin yeterli, kaliteli, sürekli, düşük maliyetli ve çevre uyumlu' olma şartlarını yerine getirmemektedir. Elektrik dağıtım şirketinin yerine getirmediği yükümlülükler ise denetlenmemekte, uygulanması gereken müeyyidelerden sistematik olarak kaçınılmaktadır" diye konuştu.

'HESAP SORULMASI İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞACAĞIZ'
Tekin son olarak şunları dile getirdi: "Enerji Bakanlığı daha fazla benzer faciaların yaşanmaması için tarıma dayalı tüm alanları kapsayacak şekilde yerel yönetim ve sivil toplum, meslek örgütleri öncülüğünde enerji kooperatiflerinin kurulmasını sağlamalıdır. Kurulacak bu enerji kooperatifleri kendi enerjisini kuracakları, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretebilmelerinin yolu açılmalıdır. Bizler yangında ihmali ve sorumluluğu bulunanlardan hesap sorulması, oluşan maddi hasarın tazmini, yurttaşların yaralarının sarılması için var gücümüzle çalışacağız."

'KÜRTLERE DÜŞMAN BİR HİZMET YÜRÜTÜLÜYOR'
Açıklama sonrası konuşan DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya ise yaşananlarla birlikte Kürt sorununun bölgede her alanda devam ettiğini gördüklerini ifade etti. "DEDAŞ canı istediğinde askerlerle köy basan, elektrikleri kesen bir kurumdur, bölgede köylülerin arazi sulamasını, çiftçilerin ürünlerin sulamasını engelleyen bir kurumdur, iş cinayetlerinin sorumlusu bir şirkettir, bu şirket hiç denetlenmiyor" diyen Kaya bu şirketlerin özelleştirme politikası adı altında Kürtlere düşman bir hizmet yürüttüğünü söyledi.

Kaya "Nitelikli, kaliteli, çevreye duyarlı enerji temel haktır. DEDAŞ'ın yaptığı hizmetlerin denetlenmesi gerekir. Tüm yetkililerin 15 yurttaşın ölümünde sorumluluğu vardır. Buna neden olanların hesap vermesi için her alanda mücadele edeceğiz" dedi.