CFWIJ: Gazetecilere en fazla tehdit ve saldırı Türkiye’de
CFWIJ, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne ilişkin kadın gazetecilerin maruz kaldığı sorunları raporlaştırdı.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerini, karşılaştıkları tehdit ve saldırıları ve onlara yönelik taciz vakalarını belgelemeye devam ediyor. CFWIJ 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde kadın gazetecilerin yaşadıklarını raporlaştırdı.
Kadın gazetecilere yönelik bu yıl da Ocak'tan Nisan'a kadar çeşitli saldırıları, tacizi, tehditleri ve hak ihlallerini belgeleyen CFWIJ, "2020 ile 2021 arasında, Ocak ve Nisan 2021 arasında kadın gazetecilerin yer aldığı davalarda yüzde 130,34 artış gözlemledik. Şimdiye kadar bu yılın ilk çeyreğinde kadın gazetecilere yönelik 348 olay belgeledik. Bu davalar arasında, haberlerine veya sosyal medya paylaşımlarına ilişkin iddialar nedeniyle mahkemeye çıkan 74 kadın gazeteci de vardı" dedi.
Ocak ayında, kadın gazetecilere yönelik en az 60 fiziksel saldırı, yasal taciz, gözaltı, tutuklama ve çevrimiçi saldırının Şubat ayında 97'ye yükseldiğini belirten CFWIJ, Mart ayında, yıl başından bu yana neredeyse iki katına çıkan kadın muhabirlerin karşılaştığı endişe verici şiddeti 115 vaka ile izlediklerini dile getirdi.
Raporda, Türkiye verileri şöyle aktarıldı: "2021'in başından bu yana yedi gazeteci öldürüldü. CFWIJ dünya çapında haberleri takip ederken gözaltına alınan 45 kadını belgeledi. Organize trol kampanyalarında otuz sekizi hedef alındı ve 37 sahada haber yapılırken saldırıya uğradı. Salgın koşulları ne olursa olsun otuz dört kadın gazeteci işlerinden ihraç edildi. 2021 başından bu yana 25'i iş yerinde tacize uğradı ve en az 20 kadın gazeteci sindirildi. 17 kadın gazeteci cinsel tacize, 16'sı da fiziksel saldırıya uğradı. Dokuz kadın gazeteci hapis cezasına çarptırılırken, sekizi sözlü tacize uğradı, üçü ırkçı saldırılarla hedef alındı. İki kadın gazeteci cinsiyetçi saldırıların hedefi oldu, dört kadın devlet baskısına maruz kaldı ve bir kadın muhabir kaçırıldı.
Türkiye, gazetecilere yönelik en fazla tehdit ve saldırıya işaret ediyor. CFWIJ, ülke genelinde sahada 114 yasal taciz, gözaltı ve saldırı vakasını yakından izledi ve belgeledi. En az 50 kadın gazeteci, ifşa ettikleri hikayeleri veya sosyal medyada paylaştıkları paylaşımları savunmak için mahkemeye çıktı. Türkiye'de kadın gazeteciler sıklıkla iftira veya terörle ilgili suçlamalarla karşı karşıyadır. Yıl başından beri üç kadın gazeteci hapis cezasına çarptırıldı.
Oda TV Haber Direktörü Müyesser Yıldız , 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde hapis cezasına çarptırılan kadın gazeteciler arasındaydı. Müyesser, casusluk suçlamalarıyla neredeyse dört yıl hapis cezasına çarptırıldı. Van'da helikopter haberi nedeniyle tutuklanan gazeteciler Şehriban Abi ve Nazan Sala iddianamenin tamamlanmasının ardından mahkemeye çıktı. Gazeteciler altı aya yakın bir süre cezaevinde kaldı. Davanın ilk oturumunda şartlı olarak serbest bırakıldılar. Sahadaki kadın gazeteciler de artan baskı ve polis şiddeti ile karşı karşıya kaldı. At Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri protestolar , olayların kısıtlamalar için planlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı ve çekilmesi İstanbul Convention, ülkedeki kritik gelişmelerin ateşlediği kitle hareketlerini beraberinde getirdi. Türkiye'deki iç karışıklıkları haber yaparken polis şiddetine maruz kaldıktan sonra 14 kadın gazeteci gözaltına alındı."