7 Eylül 2024 Cumartesi

Antalya Kadın Platformu: Kadınlar yargı paketinize sığmaz

9. yargı paketine ve kadınların kazanılmış haklarına dönük saldırılara karşı eyleme geçen Antalya Kadın Platformu, "Kadınlar 25 yıldır verdikleri mücadeleyle kendi istedikleri soyadını kullanma hakkını söke söke aldılar. İşte bu yüzden dişimizle, tırnağımızla kazanılmış hiçbir hakkımızın gasp edilmesine tahammülümüz yok" dedi.

Antalya Kadın Platformu, kadınların kazanılmış haklarına dönük saldırılara karşı Attalos Meydanında eylem yaptı. "9. yargı paketini geri çek" pankartı açılan eylemde basın metnini Kadriye Tuğcu okudu.

9. yargı paketinin yakın zamanda Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edildiğini ve kadınların kazanılmış, temel bir hakkı olan kendi seçtiği soyadıyla yaşama hakkına saldırıldığını hatırlatan Tuğcu, bu saldırıya karşı yapılan eylemlerin sonrasında soyadı dayatmasının 9. yargı paketinden çıkarıldığını ifade etti.

"Kadınlar sizin yargı paketlerinize sığmaz demiştik. Kadınlar 25 yıldır verdikleri mücadeleyle, AYM ve AİHM'de açtıkları davalarla kendi istedikleri soyadını kullanma hakkını söke söke aldılar. İşte tam da bu yüzden dişimizle, tırnağımızla kazanılmış hiçbir hakkımızın gasp edilmesine tahammülümüz yok" ifadelerini kullanan Tuğcu, kadınların öfkesinin dinmediğini söyledi.

'KADINLARI AİLE İÇİNE HAPSEDEN HİÇBİR PLANI KABUL ETMİYORUZ'
İktidarın her fırsatta erkeği aile reisi ilan edip, patriyarkal aile modelini yasalaştırmaya çalıştığını ifade eden Tuğcu, iktidarın kadınları ailenin içine hapseden hiçbir planını kabul etmediklerini söyledi.

"Nafaka hakkının kaldırılmasını kabul etmiyoruz. Sadece kadınlara yönelik doğum izinlerini uzatarak kadınları çalışma hayatının dışına atan, çocuk bakımını kadınların sırtına yıkan düzenlemeleri kabul etmiyoruz. Ataerkil ailenizi, aile birliği dayatmasıyla kadınların kazanılmış haklarının ve hayatlarının yok sayılmasını kabul etmiyoruz" diyen Tuğcu, iktidarın yerel seçimlerdeki yenilgisinden sonra saldırılarını derinleştirdiğini söyledi.

'KADIN DÜŞMANLIĞINA SOKAKTA ÖRGÜTLÜ GÜCÜMÜZLE CEVAP VERECEĞİZ'
Sermaye devletinin içine girdiği krizden kadınlara, çocuklara, Kürtlere, LGBTİ+lara, emekçilere, hayvanlara saldırarak çıkma hesabı yaptığını söyleyen Tuğcu, "Nefret politikaları ile cinsiyetçiliği körüklüyor, kadınlara ve LGBTİ+lara aile güzellemeleri ile saldırıyor. Onur yürüyüşlerine saldırırken LGBTİ+ları terör örgütü diye lanse etme cüretini gösterebiliyor" dedi.

Tuğcu, "Kazandığımız her şeye sıkı sıkı sarılmaya, kadın düşmanı politikalarınıza karşı sokakta örgütlü gücümüzle cevap vermeye devam edeceğiz. Biz kadınlar ne bir sayıdan ne de aileden ibaretiz. Ve biliyoruz ki ne olursa olsun sokakta olan kadınlar sizin bu düzeninizi yıkacak" ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca, "Jin, jiyan, azadi", "Yaşasın kadın dayanışması", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları atıldı.