17 Aralık 2024 Salı

Türkoğlu: Kadına ayrılan bütçe 'erkekliği besleme' bütçesidir

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuşan DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, "Bu bütçe korudukları ailenin bütün yükünü kadınların omuzlarına yıkmak için hazırlanmıştır. Kadınları susması, biat etmesi üzerine programlanmıştır" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının bütçesi üzerine Meclis'te söz aldı.

Ülkedeki bütçe süreçlerinin kadınların nasıl dışlandığının, emeğinin nasıl değersizleştirildiğinin en görünür olduğu süreçler olduğuna vurgu yapan Türkoğlu, "Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin beslendiği, cinsiyetçi iş bölümünün iktidarın politikaları ile derinleştiği bir düzende bu yılda kadına ayrılan bütçe 'erkekliği besleme' bütçesidir" dedi.

Bir kadın bakanlığı olmadığı için kadınların yaşam, eşitlik ve özgürlüğünün de aile ve sosyal politikaların içine hapsedildiğini belirten Türkoğlu, şöyle devam etti: "Kadınlar bu bakanlıktan, bu iktidardan, bu erkek egemen düzenden alacaklıdır. Çalışma hakları gasp edilen KHK'li kadınlar, bakım emeğini üstlenmek zorunda kalan kadınlar, engelli kadınlar, göçmen ve mülteci kadınlar, anadilinde hizmete ulaşamayan kadınlar, seçme ve seçilme hakkı kayyım politikaları ile iradesi gasp edilen kadınlar bu iktidardan alacaklıdır. Tarlalarda, fabrikalarda, tekstil atölyelerinde her türlü emek sömürüsü ile karşı karşıya kalan kadınlar bu iktidardan alacaklıdır. 22 yıldır bütçesini cinsiyetçi, milliyetçi, militarist ve savaş politikalarına ayıran iktidarın Aile ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığı'nın bütçesi de işte bu cinsiyetçi kodlarla hazırlanmıştır."

'BU BÜTÇE KADINLARIN SUSMASI ÜZERİNE PROGRAMLANMIŞTIR'
Kadınlar için bütçenin ekonomik özgürlük, eşit ücret, ev içi emeğin görülmesi, güvenceli iş ve yasal, sosyal haklar anlamına geldiğini vurgulayan Türkoğlu, "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın heybesinde bu sorunlara çözüm üretecek bir bütçe yoktur" dedi. Bütçenin yüzde 50'sinin kadınlara ayrıldığına dair bakanlığın açıklamalarına değinen Türkoğlu, "Ben gerçeği söyleyeyim, bu bütçe korudukları ailenin bütün yükünü kadınların omuzlarına yıkmak için hazırlanmıştır. Kadınları susması, biat etmesi üzerine programlanmıştır" ifadelerini kullandı.

'BU BAKANLIK CİNSİYETÇİ İŞ BÖLÜMÜNÜ KÖRÜKLÜYOR'
570 bin kişinin evde bakım hizmeti aldığına ve bu hizmeti çamaşır, yemek, çocuk, yaşlı ve engelli bakımının omuzlarına yüklendiği kadınların verdiğine dikkat çeken Türkoğlu, bu hizmeti verenlere yapılan aylık ödemenin 9 bin TL olduğunu söyledi. Türkoğlu, "Bu ödeneği hazırlayan, engelli bakımının ne kadar zor ve bitmeyen bir iş olduğunu, bir mesaisinin olmadığını bildiği halde bu yükü kadınların omuzlarına yükleyen bu iktidardır. Bu iktidar, bu bakanlık yıllardır evde bakım hizmeti adı altında bakım hizmetini kadınlara yükleyerek, cinsiyetçi iş bölümünü körükleyerek kadınlara karşı suç işlemeye devam etmektedir" dedi.

Kadınlara sunulan istihdam fırsatlarının kalıcı değil kısa vadeli, güvencesiz olduğuna işaret eden Türkoğlu, "Bu ülkede her 10 kadından sadece 3'ü çalışıyor. O da güvencesiz işlerde. Geriye kalan 7 kadın ise, işsizlikle ile karşı karşıyadır" ifadelerini kullandı.

'BU ERKEK EGEMEN BÜTÇEYİ KABUL ETMİYORUZ'
Kadına yönelik şiddetle mücadele için ayrılan bütçeye de değinen Türkoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Bu ülkede koruma altında, boşanma aşamasında olan yüzlerce kadın katledildi. Katledilen kadınlara intihar süsü veriliyor. Kadınlar evde, öğrenci yurtlarında, sokak ortasında, denizde, dere kenarında, göllerde şüpheli bir şekilde ölü bulunuyor. Sadece 149 tane konukevi evi yaptık diyerek, kadına yönelik şiddeti önleyemezsiniz. Bu sığınakların sayısını çoğaltarak, kadınların yaşamlarını koruyan düzenlemeler için politika üreteceksiniz. 149 tane diye övündüğünüz sığınaklarınızdan birinde daha geçen gün izinli çıkan bir kadın katledildi. Kadını değil kadının içerisinde katledildiği aileyi koruduğu için, cinsiyetçi iş bölümünü esas aldığı için, kadın istihdamını arttırmayan, kadınları yoksulluğa mahkûm eden, nefret suçlarını körükleyen bu erkek egemen bütçeyi kadınlar adına kabul etmiyoruz, reddediyoruz."

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YENİDEN İMZALANMALI'
Türkoğlu, taleplerini şöyle sıraladı: "İstanbul Sözleşmesi yeniden imzalanmalı ve uygulanmalıdır. Nüfusu 100 bini geçen belediyelere sığınak açma uygulaması denetlenmelidir. Kayyum uygulamalarına son verilmelidir. Tüm bakanlıklar, toplumsal cinsiyet eşitliğini tesis etmeye yönelik politikaları hayata geçirilmelidir. Kadına yönelik şiddetle mücadele hizmetleri Tasarruf Tedbirleri Genelgesinden çıkarılmalıdır. Kadınlar için güvenceli iş olanakları sağlanmalıdır. Kadına yönelik şiddetle mücadelede cezasızlık politikaları, iyi hal indirimleri son bulmalıdır. Kadına yönelik şiddetle mücadele yürüten kadın kurumları, örgütler desteklenmeli kadın bütçesi ortaklaşılarak hazırlanmalıdır."