25 Kasım 2024 Pazartesi

Ankara İSİG: Altındağ'daki iş cinayetinin sorumlulara açıklama yapsın

4 Ağustos 2018'de Memur-Sen'in genel merkez binası inşaatında meydana gelen iş cinayeti ile ilgili açıklama yapan Ankara İSİG Meclisi, "Ankara Altındağ'daki iş cinayeti hakkında Memur-Sen'i ve diğer sorumluları açıklama yapmaya çağırıyoruz" denildi.
Ankara İSİG Meclisi'nin 4 Ağustos 2018'de Memur-Sen'in genel merkez binası inşaatında meydana gelen iş cinayeti ile ilgili yaptığı açıklamada, "Ankara Altındağ'daki iş cinayeti hakkında Memur-Sen'i ve diğer sorumluları açıklama yapmaya çağırıyoruz" denildi.
 
4 Ağustos 2018 Cumartesi Ankara'nın Altındağ İlçesi Zübeyde Hanım Mahallesi Kazım Karabekir'deki bir inşaatta, 38 yaşındaki inşaat işçisi Ramazan Aktaş, 13. katta iskelede çalıştığı sırada işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmaması nedeniyle bina ile iskele arasındaki boşluktan düşerek hayatını kaybetti.
 
Ankara İSİG Meclisi'nin iş cinayetinin ardından yaptığı araştırma sonrası Ramazan Aktaş'ın üzerinde emniyet kemeri olmadığı, binanın yapısından kaynaklı, yapı ile iskele arasında insanın düşebileceği kadar boşluk olması durumunda iskelenin ön tarafında da bulunması gereken korkuluğun ve cephe çalışma platformunun da eksik olduğunu belirtti. Bu tip çalışmalarda işçinin emniyet kemerini takabilmesi için bir düşey yaşam hattı ve bu düşey yaşam hattına takılı bir karabina olması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Ancak Ramazan Aktaş'ın çalıştığı alanda düşey yaşam hattı da yoktur. Bu durumda, işçinin kişisel koruyucu donanımları olsa dahi işe yaramayacaktı" diye kaydetti.
 
Ankara İSİG Meclisi'nin yaptığı araştırma sonrası iş cinayetinin yaşandığı binanın Memur-Sen'in Mim Yapı Şirketi'nce yapılan genel merkez binası olduğunu öğrendiklerini ifade etti.
 
Her gün 5-6 işçinin hayatını kaybettiği Türkiye'de bir inşaat işçisinin Türkiye'nin en çok üyeye sahip kamu emekçisi konfederasyonunun sahibi olduğu bir inşaatta yaşanmış olmasının kaygı ve utanç verici olduğu kaydedilen açıklamada, "Dahası, yaşanan iş cinayetinin ardından Memur-Sen de, taşeron şirket Mim Yapı da hiçbir açıklama yapmamıştır. Memur-Sen'in bir konfederasyon olarak yapması gereken işçi sınıfının çıkarları için ve tabi ki iş cinayetlerine karşı da mücadele etmek iken hangi sebeple sessiz kalmaktadır?" diye sordu
 
Ankara İSİG Meclisi, binanın mülk sahibi olan Memur-Sen'in iş cinayetinin sorumluluğunu almasını ve şu soruları yanıtlamasını istiyoruz:
 
-Memur-Sen yaşanan iş cinayetinin bilgisini ne zaman almıştır, olayı hangi sebeple kamuoyu ile paylaşmamıştır?
-Olay kaza anında mı fark edilmiştir, sonrasında mı?
-Yaşanan iş cinayetinde iş güvenliği kusuru/kusurları nedir?
-Çalışma yapılan yerde düşey yaşam hattı var mıdır?
-İşçiye yüksekte çalışma eğitimi verilmiş midir?
-İşçiye kişisel koruyucu donanımlar verilmiş midir?
-Cephe çalışma platformu yetkili kişilerce kurulmuş mudur?
-Kurulan platform standartlara uygun mudur?
-Bina inşaatının periyodik kontrolleri yapılmış mıdır?
-İnşaat çalışması için bir sağlık güvenlik planı ve takibi için bir ekip oluşturulmuş mudur? Yapılan inşaat Memur-Sen tarafından incelenmekte midir?
-Memur-Sen, yaptırdığı binanın inşaat ihalesine işçileri koruyacak maddeler eklemiş midir? İSİG denetimlerine uyulmaması halinde yaptırımlar konulmuş mudur?
-Emekçilerin ödediği aidatlarla var olan bir konfederasyon, yine emekçilerin ödediği aidatlarla yapılan genel merkez binasında kaç işçinin hangi şartlarda çalıştırıldığından haberdar mıdır?
-Yaşanan iş cinayeti ile ilgili sorular aynı zamanda Mim Yapı İnşaat ve denetim görevi olan (başta devlet) sorumlulara sorulmaktadır: İşçi arkadaşımız Ramazan Aktaş'ın iş cinayetinde ölümünün sebebi nedir?