19 Mart 2024 Salı

Ağaç A.Ş.'de işkenceye uğrayan Atan: Sendikaya üye olduğumuzdan beri saldırıyorlar

A.Ş.'de çalışan BTO-Sen üyesi Bilal Atan, Bölge Şefi Müslim Turgut Özcan ve emrindeki  Mahir Ceylan, Ahmet Mengene, Satılmış Teke tarafından dakikalarca darp edildi, hakarete uğradı tehdit edildi. ETHA'ya konuşan Atan, Ağaç AŞ.'de sendika üyesi olan işçilere yönelik düşmanlığı hatırlattı ve bu saldırının ilk olmadığını söyledi. İşkence sonrası çalışmaya gönderildiğini de belirten Atan, yolda inerek hastaneye gittiğini ve üç gün müşahedede tutulduğunu aktardı. Atan, avukatıyla suç duyurusunda bulunacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesindeki Ağaç A.Ş.'de işçilere yönelik baskı sürüyor. İşçilerin temel haklarını kullanması şefler tarafından engellenirken, itiraz eden işçiler ya evlerine çok uzak şantiyelere sürülüyor ya işten çıkarılıyor ya da istifaya zorlanıyor.

Ağaç A.Ş.'de yaşanan hukuksuzlukları ve işçi düşmanlığını ajansımız defalarca duyurdu. İşçi düşmanlığına bir yenisi daha eklendi. Ağaç A.Ş. Yenikapı şahtiyesinde çalışan 20 yaşındaki Bilal Atan, Bölge Şefi Müslim Turgut Özcan ve emrindeki şef ve mühendisler tarafından saldırıya uğradı.

BTO-SEN ÜYESİ İŞÇİLERE DÜŞMANLIK SÜRÜYOR
Bilal Atan'ın maruz kaldığı ilk saldırı değil bu. Atan'ın aktardığına göre kendisini darp eden kişilerin DİSK/BTO-Sen üyesi olan işçilere yönelik özel bir husumeti var. Nitekim daha önce yaptığımız haberler de Ağaç AŞ.'de BTO-Sen üyesi işçilerin maruz kaldığı baskılar bu iddiayı doğruluyor.

'ADIMI SÖYLEMEMLE TEKME TOKAT DARP ETMEYE BAŞLADILAR'
3 gün hastanede müşahede altında tutulan Atan, ETHA'ya yaşadıklarını aktardı. Şantiyeye otuz dakika uzakta çalıştıklarını belirten Atan, "10.45'te çavuşu aradılar, acilen Yenikapı'ya getirilmemi, tutanak tutulması gerektiğini söylediler. Sonra arabayla Yenikapı'ya gittik. Şantiyeye girdim. Karşımda Satılmış Teke ve 'onun sağ kolu' vardı. İdare odasına gitmek için dış kapıdan koridora girdim, iki adım attım. Arkamdan Satılmış Teke benim enseme kolunu attı ve ismimi sordu. Adımı söylememle sol kulağıma bir yumruk yedim ve duvara yapıştım. Vuran kişi 90 veya 100 kilo civarındaydı, hiç durmadan tekme, tokat, yumruk attılar" dedi.

'İDARİ ODAYA KİLİTLEYİP DAKİKALARCA ORADA DA DARP ETTİLER'
Dakikalarca bu şekilde darp edildiğini, kapının önünde bulanan puantör Oğuzhan Çakıcı'ya yardım etmesi için seslendiğini, ancak yardım alamadığını belirten Atan, kendisini getiren şoförün koridordan geçerken tesadüfen gördüğünü ve araya girerek kendisini kurtardığını söyledi. Atan, şöyle devam etti: "Müslüm Turgut Özcan ve Mahir Ceylan, Ahmet Mengene, Şilan Sinem Baykal gelip ayırdılar. Lakabı 'Savaş' gerçek ismi Satılmış Teke son kez iş elbisemden tutup küfür ve hakaret etti, itti. Ahmet ve Mahir üçü beni önlerine alıp idari odasına kilitlediler. Turgut bana küfür ediyordu. Mahir ve Ahmet ise sadece izliyordu.

'BURADAN BİRİMİZİN ÖLÜSÜ ÇIKACAK' TEHDİDİ
Sonra beni oturttular. Karşıma geçip ayakta durup, küfür ve hakarete devam etti. Ağzına gelen ne varsa söyledi. Birkaç kez de 'buradan birimizin ölüsü çıkacak yoksa kimse buradan çıkamaz' diye tehdit etti. Hiçbir şeye anlam veremedim, bir de şoktaydım."

'ODADAN ÇIKTIM BU KEZ DE SATILMIŞ TEKE YİNE DARP ETMEYE BAŞLADI'
Ahmet Mengene'nin kendisini küfürlerle odadan kovduğunu, odadan çıktığında ise bu kez yine Satılmış Teke'nin kendisini darp etmeye devam ettiğini kaydeden Atan, "Yine beni getiren şoför araya girerek ayırdı. Daha sonra Satılmış Teke'nin 'sağ kolu' beni alıp şantiyenin dış kapısına götürdü, orada da başka şantiyelerden gelen iki minibüs işçi vardı. Anladığım kadarıyla kendilerinin güvenliğini sağlamak için getirildiler. Yani Yenikapı'nın işçileri görür de içeriye girip hesap sorarlar diye. Dış kapıyı kapatıp kimseyi almadılar içeriye" ifadelerini kullandı.

'BTO-SEN TEMSİLCİSİ ŞANTİYEYE ALINMADI'
DİSK/BTO-Sen'den temsilcinin geldiğini Oğuzhan Şilan ve Satılmış Teke'nin "sağ kolu"nun dış kapıya kendilerini "barikat" yaptığını ve kapıyı kimseye açmadığını aktaran Atan, temsilcinin "son ikaz ve telkinim uyarısından" sonra kapının açıldığını söyledi ve şöyle devam etti: "Daha sonra kapı açıldı. DİSK/BTO-Sen temsilcimiz içeri çağrıldı. Müslüm Turgut Özcan, Ahmet Mengene, Satılmış Teke'nin olduğu idari odasına götürüldü.

'O HALDE ÇALIŞMAYA GÖNDERDİLER, HASTANEYE GİTTİM'
Yenikapı'ya beni getiren araçla sahaya çalışmaya gönderiyorlardı. Samatya Hastanesi önünden geçerken aracı durdurdum, hastaneye gittim. Acile aldılar. Beyin kanaması riskimin olduğunu söylediler ve müşahedeye aldılar. Üç gün orada kaldım. Beyin cerrahisi rapor verip taburcu etti beni. Hala kulağım çınlıyor tam olarak duyamıyorum. Sol omzum ve sol bileğim, burnum çok ağrıyor."

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK
Atan, avukatıyla kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağını bildirdi ve ekledi: "Saldırılar karşısında yılmayacağız, direne direne kazanacağız."