7 Mayıs 2024 Salı

Agrobay işçilerinin reddi hakim talebi reddedildi

Sendikalaştıkları için işten atılan ve direniş başlatan Agrobay Seracılık işçilerine açılan davada, işçilerin avukatlarının reddi hakim talebi reddedildi. Duruşma sonrası yapılan açıklamada işçilerin avukatları, şirketler lehine karar veren hakiminin işçilerin yargılandığı davaya bakamayacağına vurgu yaptı.

İzmir Bergama'da bulunan Agrobay Seracılık'ta sendikaya üye olmalarının ardından işten atılan 24 işçi, yaptıkları eylemde gözaltına alınmıştı. İşçiler hakkında açılan davanın ilk duruşması Bergama 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

"Gösteri ve yürüyüşler kanununa muhalefet etmek" iddiasıyla açılan davanın duruşmaya, işçiler, sendika yöneticileri ile avukatları ve kentteki siyasi parti ve kurum temsilcileri katıldı.

REDDİ HAKİM TALEBİNE RET
Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada söz alan işçilerin avukatları, mahkeme hakiminin soruşturma aşamasında görev alarak sendika başkanları ve üyeleri hakkında Agrobay Şirketi'ne 500 metre yanaşmama kararını veren hakim olduğunu hatırlattı. Davanın tarafsız yürümeyeceğine dikkat çeken avukat, Ceza Muhakeme Kanunu'na göre soruşturma aşamasında görev alan hakimin kovuşturma aşamasında görev almasının mümkün olmadığını belirterek, re'sen geri çekilme ve hakimin reddi talebinde bulundu.

Talebi reddeden mahkeme hakimi, avukatların bir üst mahkemeye yapacağı itirazın sonucuna göre duruşma tarihinin belirleneceği kararı verdi.

AV. ASLAN: ŞİRKET LEHİNE KARAR VEREN HAKİM İŞÇİLERİN DAVASINA BAKAMAZ
Duruşma sonrası adliye önünde açıklama yapıldı.

İşçilerin avukatlarından Kardelen Hazal Aslan, işçi direnişlerine asker müdahalesine ilk kez Agrobay'da tanıklık etmediklerini söyledi.

Aslan, "Burada yapılan yargılama işlemi, taraf olan jandarmanın saldırılarıyla tarafsızlığını tamamen kaybetmiş durumdadır. Bu yargılamalarda açık bir şekilde şirketler lehine kararlar verilmektedir, şirketlerin özel güvenlik görevlileri gibi davranılmıştır" dedi.

İşçiler ve sendikacılar hakkında Agrobay Seracılık'a 500 metre yaklaşmama kararı veren hakimle bugünkü davaya bakan hakiminin aynı olduğunu hatırlatan Aslan, "Bu sebeple hakimin çekilmesini istedik. Ancak bu reddedildi. Bütün bu süreci hukuki ve fiili direniş zemininde de sürdürmeye devam edeceğiz. İtirazlarımızı yapacağız. İşçilerin tarihsel olarak kazandıkları haklarını uygulamaları konusunda yasaları da devleti de mecbur bırakacağız" diye konuştu.

AKDOĞDU: ONLAR SENDİKALI OLMAYA BİZ DE AVUKATLIKLARINI YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ
İşçilerin avukat Erdoğan Akdoğdu da, işçilerin yıllarca emek verdikleri Agrobay Seracılık'ta sendikalaştıkları için işten atıldığını hatırlattı.

Akdoğdu, "Ceza yargısı bir sopadır. Bu da alınteri, sınıf mücadelesidir. Biz buradayız, onların avukatlığını yapmaya devam edeceğiz. Onlar sendikalı olmaya devam edecekler. Yalnız değiller. Biz avukatlık yapmayı da nasıl mücadele edilmesi gerektiğini de onlardan öğreniyoruz. Hep yanlarında olacağız" diye konuştu.