5 yıldır cevaplanmayan soru: Gülistan Doku'ya ne oldu?
Üniversite öğrencisi Gülistan Doku, 5 Ocak 2020'de Dersim'de ortadan kayboldu. Aradan geçen 5 yılda, erkek egemen yargı dosyayı kapatmaya çalışsa da, ailesi, arkadaşları ve kadınlar, "Gülistan Doku nerede" diye sormaya devam ediyor. Gülistan Doku için Adalet Komisyonları, kayboluşunun 5. yılında Gülistan için 18.30'da Kadıköy Süreyya Operası önüne çağrı yaptı.
Dersim'de Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümü öğrencisi Gülistan Doku, 5 Ocak 2020'de kaldığı yurda geri dönmedi. Doku'dan o tarihten beri haber alınamadı. Ailesi ve arkadaşları yıllardır "Gülistan Doku nerede?" diye sorarak, adalet arayışını sürdürüyor.
Gülistan, ısrarla intihar ettiği öne sürülerek Uzunçayır Baraj Gölünde arandı. Doku ailesinin tüm başvuruları yanıtsız bırakıldı, "Gülistan nerede" diye soranlara soruşturma açılarak, kadınların bu soruyu sorması suç olarak görüldü. Gülistan'ın akıbetini soran ablası Aygül Doku hakkında dava açıldı, para cezası verildi.
ZAYNAL ABARAKOV KORUNDU
Gülistan'ın son görüştüğü kişi ve baş şüpheli Zaynal Abarakov ve ailesi ise alenen korundu. Kaybolmadan bir gün önce Gülistan'a şiddet uygulayan Zaynal Abarakov, göstermelik bir ifadenin ardından serbest bırakıldı ve polis olan babası Engin Yücel'in yardımıyla yurt dışına kaçırıldı. Engin Yücel'e ait olan ve Gülistan'ın zorla bindirildiği araç, Gülistan Doku'nun kaybolduğu gün il dışına götürüldü. 5 yıldır Gülistan'ın akıbetini ortaya çıkarmayan yargı, davada baş şüpheli olan Zaynal Abarakov ve ailesini koruduğu gibi etkin bir soruşturma da yürütmedi.
İNTİHAR SÜSÜ VERİLMEK İSTENDİ
Medya ve yargı işbirliğiyle Gülistan'ın intihar ettiği iddiaları yayıldı ve olayın üstü kapatılmak istendi. Abarakov'un babası Engin Yücel, sosyal medya hesabından Gülistan'ın intihar ettiği iddiasıyla fotoğraf paylaşarak dosyanın kapatılmasını sağlamaya çalıştı.
Gülistan'ın ailesi ve arkadaşları adalet mücadelesinde kararlı olduğunu her fırsatta dile getirdi. Doku ailesi, adliye önünde oturma eyleminden, Adalet Bakanlığı önüne gitmeye, yetkililerle görüşmeden, Meclis'e, bir dizi eylem ve girişimle Gülistan'ın akıbetini öğrenmeye çalıştı. Gülistan'ın arkadaşları ve çok sayıda kadın, Gülistan Doku için Adalet Komisyonlarını kurdu.
GÜLİSTAN DOKU İÇİN ADALET KOMİSYONLARI
Ankara'da tecavüz edildikten sonra katledilen Şule Çet dosyasında adaletin sağlanması için Şule Çet için Adalet Komisyonunu kuran kadınlar, Şule Çet'in katillerinin cezalandırılmasını sağladı. Kadınlar, buradan aldıkları güçle Gülistan Doku için Adalet Komisyonlarını kurdu ve birçok kentte Gülistan'a ne olduğunu sordu.
Komisyonların çabasıyla Gülistan'ın intihar ettiği ileri sürülen Uzunçayır Barajında arama çalışması yapıldı ve Gülistan'a ait bir iz bulunamadı. Oluşan kamuoyu baskısıyla iktidar konuya ilişkin açıklama yapsa da, Gülistan'ın akıbetini ortaya çıkarmak için herhangi somut bir adım atmadı. Her yıl 5 Ocak'ta "Gülistan Doku nerede" diye sormaya devam eden Gülistan Doku için Adalet Komisyonları, bugün İstanbul'da yine eylemde olacak.
KART: GÜLİSTAN BULUNMADI ÇÜNKÜ DEVLET BULMAK İSTEMEDİ
Gülistan Doku için Adalet Komisyonları üyesi Simay Ada Kart, Gülistan Doku'nun her yanı kameralarla çevrili bir kentte kaybedildiğini vurgulayarak, geçen 5 yılda adaletin sağlanmasına dair hiçbir adım atılmadığını söyledi. "Gülistan bulunmadı çünkü erkek devlet bulmak istemedi, Gülistan için adalet sağlanmadı çünkü erkek yargı sağlamak istemedi" diyen Kart, geçen 5 yılda kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümlerinin günbegün arttığına dikkat çekti.
Rojin Kabaiş'in de çok kısa bir süre önce, her yanı kameralarla çevrili bir kentte şüpheli bir şekilde ölü bulunduğunu ifade eden Kart, "Üzerinden iki erkeğin DNA'sı çıkmasına rağmen 'intihar' denildi. Gülistan'sız 5 yılda, kadınlar katlediliyor, kaybediliyor, somut deliller olmasına rağmen intihar deniyor" ifadelerini kullandı.
"Erkek devlet-yargı cezasızlık politikaları ile failleri ödüllendiriyor, kadınların katledilmesinin önünü açıyor. Tüm bu tabloda kadınlar katledilen, kaybedilen kadınlar için adalet mücadelelerini büyütüyor. Sokaklardan yükselen 'yaşamak istiyoruz' haykırışları katledilen kadınların isimleriyle, onların hesabını sorma iradesi ile buluşuyor. Adliye önleri kadınların kadınlar için adalet mücadelesi ile dolup taşıyor" diyen Kart, katledilen, kaybedilen hiçbir kadından vazgeçmeyeceklerini vurguladı.
'ERKEK DEVLETİN HİÇBİR ADIM ATMAYACAĞINI BİLİYORDUK'
Gülistan Doku için Adalet Komisyonlarının 2020 yılında, Gülistan'ın kaybedilmesinden hemen sonra kurulduğunu hatırlatan Kart, "Çünkü biliyorduk ki; kadınların katledilmesinin önünü açan, her şüpheli kadın ölümünün üstünü intihar diyerek örten erkek devlet hiçbir adım atmayacaktı. Siz aramıyorsunuz, siz etkin bir soruşturma yürütmüyorsunuz, siz failleri cezalandırmıyorsunuz; Gülistan'ı biz bulacağız, biz hesap soracağız diyerek çıktık yola" dedi.
KADIKÖY SÜREYYA OPERASI ÖNÜNE ÇAĞRI
Komisyonun gönüllü avukatlar, araştırmacılarla iletişim kurarak dosyada ilerleme kaydedilmesini sağladığını belirten Kart, davanın her anının takipçisi olduklarını, çelişkili ifadeleri teşhir ettiklerini anımsattı. "Gülistan için adalet" sözünü sokaklarla buluşturduklarını belirten Kart, şöyle devam etti: "5 yıllık süreç içerisinde katledilen, şüpheli bir şekilde öldürülen kadınların mücadelesinde bir odak oluşturma sorumluluğu ile çalışmamızı sürdürdük. Bugün hâlâ aynı kararlılıkla mücadelemizi sürdürüyoruz. Gülistan için, yaşamdan koparılan, intihar etti denilen bütün kadınlar için adalet sağlanana kadar ise bu mücadele durmayacak. Her sene 5 Ocak'ta çeşitli kentlerde eylemler yapıyoruz. 5. yılında 'Gülistan Doku nerede', 'Gülistan'a ne oldu' demekten vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz. 5 Ocak 18.30'da Kadıköy Süreyya Operası önünde buluşalım, Gülistan'a ne olduğunu hep birlikte soralım."