28 Aralık 2024 Cumartesi

4 barış akademisyeni hakim karşısına çıktı

"Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı barış bildirisini imzalayan 4 akademisyen daha bugün hakim karşısına çıktı. Duruşmalar ertelendi.
"Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı barış bildirisini imzalayan 4 akademisyen daha bugün hakim karşısına çıktı.
 
Çağlayan'daki İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan Galatasaray Üniversitesi'nden Verda İrtiş, hakkındaki iddiaları kabul etmeyerek, yazılı ve sözlü savunmasını hazırlamak için süre talebinde bulundu. İrtiş'in avukatı İlkan Koyuncu, 4 akademisyenin yargılandığı 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada, akademisyenlerin TCK 301'den yargılamalarının yapılması için Adalet Bakanlığı'ndan izin istendiğini hatırlattı ve oradan gelecek sonuca göre bir savunma yapacaklarını belirterek süre istedi. Duruşma savcısı mütalaasında 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sürmekte olan davanın dosyasının ve duruşma zabıtlarının istenmesini talep etti. Ara kararını açıklayan mahkeme, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dava dosyasında yer alan iddianame, duruşma tutanakları, TCK 301'den yargılama yapılabilmesi için Adalet Bakanlığı'na gönderilen dosya ile ilgili müzekkere ve cevabi yazıların istenilmesine karar vererek bir sonraki duruşmayı 9 Ekim'e erteledi.
 
SÖZERİ'NİN DURUŞMASI 9 EKİM'E ERTELENDİ
 
İrtiş'in ardından hakim karşısına çıkan Galatasaray Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ceren Sözeri, iddiaları kabul etmeyerek savunma için süre talep etti. Sözeri'nin avukatı Zeynep Soydan mahkemeden derhal beraat, birleştirme ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndaki esas sayılı soruşturma evrakının örneğinin mahkemeye celbini ya da dosyanın incelenmesi için kendilerine yetki belgesi verilmesini talep etti. Soydan, "Bu dosya İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma dosyasından diğer akademisyen davaları gibi ayrılarak gelmiştir. Cumhuriyet Başsavcılığı'ndaki dosyada soruşturma halen gizli. Anayasal savunma hakkımızın engellenmemesi için dosyanın mahkemeye celbini, kabul edilmediği takdirde dosyanın tarafımızdan incelenmesi için tarafımıza onaylı yetki belgesi verilmesini talep ediyorum" dedi.
 
Duruşma savcısı mütalaasında, derhal beraat ve birleştirme talebinin reddini istedi. Mahkeme, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne müzekkere yazılarak dava dosyasındaki iddianame, duruşma tutanakları, Adalet Bakanlığı ile yapılan yazışmaların istenmesine karar verdi. Derhal beraat ve yargılamaların birleştirilmesi talepleri reddedildi. Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma evrakının tasdikli örneğinin istenmesi ve yetki belgesi verilmesi taleplerini de mevcut delil durumu ve bu dosyanın bu sanıklara ilişkilendirilerek dava açılma hususunu dikkate alarak reddeden mahkeme, bir sonraki duruşmayı, 9 Ekim'e erteledi.
 
İstanbul Üniversitesi'nden Araştırma Görevlisi Can Soylu da duruşma salonunda hazır bulundu. Avukatı Meriç Eyüboğlu söz alarak itirazlarını sundu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) ifade özgürlüğü konulu kararlarına atıfla derhal beraat talebinde bulundu. Mahkeme, davaların birleştirilmesi, derhal beraat taleplerini reddetti. 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne müzakkere yazılarak dava dosyasındaki iddianame, duruşma tutanakları, Adalet Bakanlığı ile mahkeme arasında TCK 301 kapsamında gerçekleşen yazışmaların istenmesine karar verdi.
 
Bir sonraki duruşma 10 Ekim 09.30'a ertelendi.
 
AVUKAT EYÜBOĞLU: ADIL YARGILANMA HAKKININ İHLALİ
 
İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Naz Çavuşoğlu duruşma salonunda hazır bulundu. Çavuşoğlu iddiaları reddederek anayasal hakkını kullandığını söyledi. Savunma için ek süre talep etti.
 
Avukat Meriç Eyüboğlu önceki duruşmada sunduğu savunmasını yineleyerek derhal beraat ve birleştirme taleplerinde bulundu. Mahkeme aynı karar ve gerekçelerle bir sonraki duruşmanın 10 Ekim 09.40'ta görülmesine karar verdi.