2 Mayıs 2024 Perşembe

Zürih'te Sakine Cansız Festivali düzenlendi

İsviçre'nin Zürih kentinde bu yıl 8'incisi düzenlenen Sakine Cansız Kadın Festivali binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013'te katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız anısına bu yıl 8'incisi düzenlenen "Sakine Cansız Festivali" aralarında Kürt Kadın Hareketi ve SKB'nin de olduğu İsviçreli, Kürdistanlı, Türkiyeli 38 kadın kurumu tarafından Kanonengasse alanında binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti.

"Kadın katliamlarına karşı direnişi büyütelim" şiarıyla düzenlenen Sakine Cansız Kadın Festivali, 17 Haziran 2021'de HDP İzmir il binasına yapılan faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz'a adandı.

Festival alanına dengbej çadırı kuruldu, çocuklar için de oyun atölyeleri oluşturuldu. Kürt ve Kürdistan tarihini yansıtan heykeller konuldu, kaledilen kadınların fotoğrafları asıldı.

Türkiye, Kürdistan ve dünyada kadın mücadelesine yönelik cins bilinci, kadın bedenini tanıma, İstanbul Sözleşmesi'nin gerekliliği, göçün sosyolojik ve kültürel olarak entegre olmanın zorlukları, milliyetçilik ve erkek egemen sistemin toplum ve göçe etkisi, göç eden kadınların İsviçre'deki enternasyonalist boyutuyla sağladıkları direnişe ilişkin jineoloji üyelerinin sunumlarıyla gerçekleşen panellerle festivalin startı verildi.

Alanda kurulan her çadırda ayrı bir etkinlik düzenlendi.

Festivalin sunuculuğunu İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) üyeleri Hediye Munzur ve Fidan Güler'in yaptı. Festivale katılanların selamlanması, Sakine Cansız şahsında devrimci mücadelede yaşamını yitiren kadınlar anısına saygı duruşunda bulunuldu. Festival boyunca Sakine Cansız'ın kendisi tarafından kaleme alınan mücadele yaşamı ve şiirleri okundu.

Festival komitesinde yer alan kadın kurumları temsilcileri tek tek sahneye çıkarak burada Sakine Cansız şahsında yürütülen kadın mücadelesine ilişkin birer konuşma yaparak festivali selamladı.

TJK-E aktivisti Zozan Serhad, Sakine Cansız'ın mücadele yaşamı üzerinden Türkiye, Kürdistan ve dünya devriminde kadınların üstlendikleri öncü role dikkat çekerek şunları söyledi: "'Kadın katliamlarına karşı direnişi büyütelim' şiarıyla bugün düzenlediğimiz Sakine Cansız festivalinde bizler Saraların, Rojbînlerin ve Ronahîlerin bıraktıkları yerden mücadeleyi sürdürerek özgür kadın ve özgür toplum hayallerini gerçekleştireceğiz. Bu bizim şehitlerimize olan sözümüzdür."

Festivale bir mesaj gönderen KJK Koordinasyonu "AKP ve MHP faşizmi kendi iktidarlarını kalıcılaştırmak için önder Apo üzerindeki tecrit ve işkence sistemini derinleştirmekte, Güney Kürdistan'a dönük işgal girişimi başta olma üzere Şengel, Maxmur ve Rojava'ya dönük saldırılarına tüm insani ve ahlaki değerleri çiğneyerek devam etmektedir. Faşizmin yaratmak istediği bu karanlığa karşı bugün her yerde mücadeleyi büyütmek boynumuzun borcudur. Avrupa'daki halkımızda yıllardır bunun bilincinde olarak mücadelesini sürdürmektedir. Kuşkusuz bu konuda da kadınlar öncülük rolü oynamaktadır" dedi.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın geliştirdiği düşünce ve çözüm perspektiflerinin mafya devletinin panzehiri olduğu için engellendiğini de vurgulayan KJK Koordinasyonu şunları belirtti: "Dolayısıyla kadınlar öncülüğünde başlatılan Önderliğimizin fiziki özgürlüğünü sağlamak amaçlı 'Dem dema azadiyê ye' kampanyasının başarısı kadın özgürlük mücadelesinin başarısı olacaktır. Böylesi zamanlar özgürlük değerlerimizin etrafında kenetleme ve mücadeleyi yükseltme zamanlarıdır."

Festivalde Kewe, Jala, Dilan Top, Venge Destar, Hozan Gulan, Medî sahne alırken POP Chestra (Opera gösterimi), yerel arbane ve folklor ekipleri, Flemenco-Tanz performansı gösterimleri sahnelendi. Festivalin ortalarına doğru bastıran sağanak yağmura rağmen festivale tüm coşkusuyla devam etti.

Ayrıca Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) tarafından festival alanında Muharrem ayı vesilesiyle aşure pay edildi.