6 Mayıs 2024 Pazartesi

Yüz binler Öcalan'ın özgürlüğü için sokağa döküldü

Avrupa kentlerinde sokağa dökülen on binler PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü ve Kürt sorununu demokratik çözümünü istedi. Enternasyonalist ve genç devrimcilerin akın ettiği Köln'de düzenlenen yürüyüş ve mitinge katılan yüz binler, "Önder Apo'yu özgürleştireceğiz" dedi. Avustralya, İsveç, İtalya ve Avusturya'da da gerçekleşen eylemlerde "Önder APO özgür olmadan, biz de özgür olmayacağız" denildi.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununa demokratik çözüm talebiyle Almanya'nın Köln kentinde yüz binler bir araya geldi.

Abdullah Öcalan'ın 15 Şubat 1999'da uluslararası bir komplo ile Türkiye'ye teslim edilmesinin 25. yıldönümünde Köln Deutzer Werft'te buluşan çok sayıda kişi, miting alanı olan Ren Nehri kenarındaki Siegburger Str Deutzer Wert alanına yürüyüşe geçti.

Yürüyüşte sık sık,  "Öcalan'a özgürlük", "Free Öcalan", "Fredeedom Öcalan" yazılı flamaları taşırken, sık sık "Selam Selam,  İmralı'ya bin selam", " Biji Serok Apo" sloganları atıldı.

GENÇLERİN EN YOĞUN OLDUĞU YÜRÜYÜŞ
Yürüyüşte enternasyonalist devrimciler Abdullah Öcalan'ın posterleri ile yer alırken, yürüyüş güzergahı boyunca kitle Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü talep eden pankartlar taşıdı. Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin sık sık protesto edildiği yürüyüş güzergahının önünde 7 farklı ülkeden gelen enternasyonalist devrimciler yer aldı. Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için yapılan yürüyüşte gençlerin yoğun katılımı dikkat çekti. 1999 yılından bu yana Almanya merkezli gençlerin en yoğunlukta olduğu eylemlerden biri gerçekleşti.

Yürüyüşteki coşku ve yüksek katılım dikkat çekerken, Alman polisin enternasyonalist gruplara yönelik provokatif yönelimleri ise kitlenin tepkisini çekti. Yüz binlerce kişi Ren Nehri üzerinde bulunan Severinsbrücke köprüsünden geçti.

MİTİNG ALANI DOLDU
Köln sokaklarında Abdullah Öcalan'ın fotoğrafları ile yürüyüş sürerken,  Siegburger str Deurzer Wer miting alanı doldu. Ren Nehri kenarında bulunan miting alanı Abdullah Öcalan'ın posterleriyle donatıldı. Miting Ey Raqiq Marşı'nın okunması ve saygı duruşuyla başladı. Mitinge KNK Eş Başkanı Ahmet Karamus, KCDK-Eş Başkanları Zübeyde Zümrüt, Engin Sever Avrupa Demokratik Kürt Kurumları temsilcileri, sürgünde yaşayan Kürt siyasetçiler, sanatçılar, kadın kurumları katıldı.

Ardında KCDK-E Eş Başkanları Zübeyde Zümrüt ve Engin Sever birer konuşma yaptılar.

'ÖNDER APO'YU ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ'
Zübeyde Zümrüt, "Önder Apo'ya binlerce kez selam gönderiyoruz. Bu alanda Önder Apo ve yoldaşlarına binlerce kez selam diyoruz. Bugün Almanya'nın Köln şehrinde tarih yazdınız. 4 parça Kürdistan Önder Apo'nun özgürlüğü için ayaktadır. Bugün tarih yazdınız. 25 yıl önce uluslararası komplocu güçler Kürt halkı için kara bir sayfa açtılar. Ancak bugün Almanya'da Kürt Halkı ve dostları yeni bir sayfa açtı. Yeni bir tarih yazdılar. Özgürlük için yeni bir adım atıldı. Kürt halkı 1925 yılından bugüne kadar hiçbir zaman zulme boyun eğmedi. Kürt halkının 10 Ekim'de başlattığı özgürlük hamlesi ile halkımız her yer alanlardadır. Önder Apo'nun özgürlüğü için toplumsal, diplomasi ve hukuksal mücadele için herkes alanlardadır.  Halkımız alanlardadır. Önder Apo'yu özgürleştireceğiz" dedi.

'ULUSLARARASI BİR LİDERDİR'
Ardında konuşan Engin Sever de 10 Ekim 2023 yılında Abdullah Öcalan için küresel çapta başlatılan özgürlük hamlesine değinerek, "25 yıldır Önderliğimiz esaret altındadır. Amaç Önder Apo'yu unutturmaktı. Halkımız alanlardadır. Önderliği iradesidir. Kimse iradesini kıramaz. Önder Apo artık sadece Kürt halkının lideri değil uluslararası bir liderdir. 2024 yılı Önder Apo'nun özgürlük yılı olacak. Önder Apo 2024'te özgür olacak ve Amed'de halkının içinde olacaktır" dedi.

KCKD-E Eş başkanların konuşmasının ardından TEV-CAND Müzik korusu Abdullah Öcalan için bestelenen şarkılar eşliğinde bir sunum yaptı.

KÜRT HALKININ DOSTLARININ MESAJI
Kürt Halkının dostlarının mitinge gönderdiği mesajlar okundu. Avrupa Birliği Türkiye Yurttaş Komisyonu'nun (EUTCC) Başkanı Prof. Kariane Westerheim, Bir Milyar Direnişte Hareketin Hindistan temsilcisi/adil ve eşitlikçi toplum örgütü Jagori Grameen kurucusu, İspanya Sendikaları, Punto Rosso Kültür Derneği Başkanı ve Punto Russo Yayınevi'nin editörü Roberto Mapelli gönderdiği mesajlarda, Türk devletinin bir yandan siyonist İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınarken bir yandan da Rojava'yı bombaladığına dikkat çekildi. Mesajlarda, birlikte mücadele çağrısı yapıldı.

Mitingde uluslararası alanda çok sayıda dost kurum ve Türkiye devrimci hareketinin mesajları da okundu.

AVUSTRALYA
Avustralya'nın Sydney kent merkezinde Kürdistanlılar ve dostlarının katılımıyla kitlesel bir eylem düzenlendi. "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a barış" şiarıyla Sydney Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) tarafından düzenlenen eyleme Yeşiller Senatörleri David Shoebridge ve Lee Rhiannon ile Greenleft gazetesi editörü Peter Boyle konuşmacı olarak katıldı.  Yapılan konuşmaların ardından eylem alanında açılan stantta Abdullah Öcalan'ın kitapları tanıtıldı.  

İSVEÇ
İsveç'in başkenti Stockholm ve Vasteras şehrinde gerçekleştirilen eylemlere çok sayıda kişi katıldı. Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Menice Yiğit Köln'deki yürüyüşü selamlayarak "Bu halk önderini istiyor. Bıçak kemiğe dayanmıştır" dedi.

Vasteras'ta düzenlenen ve İsveçlilerin yoğun ilgi gösterdiği eylemde DKTM Eş Başkanı Hasan Bakur, Abdullah Öcalan'a yönelik komplonun bütün Kürtlere karşı olduğunu belirtti.

İTALYA
İtalya'nın başkenti Roma'da çok sayıda siyasi parti, dernek ve sendikanın katılımıyla eylem düzenlendi. Öcalan'a Özgürlük Komitesi, Kurdistan Enformasyon Bürosu ve İtalyan Kürt Dostluk Grupları tarafından organize edilen eylemde konuşan komite sözcüsü Giovanni Russo Spena, Abdullah Öcalan'ın artık dünyaya mal olmuş bir ideolog ve siyasetçi olduğunu belirterek, dünyanın onun fikirlerinden faydalanması için Abdullah Öcalan'ın bir an önce özgür olması gerektiğine dikkati çekti.

AVUSTURYA
Avusturya'nın başkenti Viyana'da yürüyüş düzenlendi. Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin organize ettiği yürüyüşe Avesta Kadın Meclisi adına Agirî Kobanê konuştu. Abdullah Öcalan'a yönelik ağırlaştırılmış tecride dikkati çeken Kobanê, "Önder APO özgür olmadan, biz de özgür olmayacağız" dedi.