7 Mayıs 2024 Salı

Yunanistan'da öğrenciler özel üniversitelere karşı ayakta

Yunanistan'da öğrenciler özel üniversitelerin açılmasına izin veren yasa tasarısına karşı eylemlerini sürdürüyor. Başkent Atina'da çok sayıda öğrenci polisle çatıştı, Selanik'te öğrenciler rektörlük ofisini işgal etti.

Yunanistan'da öğrenciler ve eğitim emekçileri Miçotakis hükümetinin özel üniversitelerin açılmasına müsaade eden yasa tasarısına karşı eylemlerini sürdürüyor.

Başkent Atina'da düzenlenen mitinge binlerce öğrenci ve eğitim emekçisi katıldı. Eylemde, "Kamusal eğitimin özelleştirilmesine hayır" pankartları taşındı.

Eylemcilerin Syntagma Meydanı'nda yer alan Meclis binasına kadar yürümek istemesi üzerine polis biber gazıyla kitleye saldırdı. Polis ve kitle arasında yoğun çatışmalar yaşandı.

Öğrenciler, çok sayıda çöp kamyonunu ateşe vererek barikatlar oluşturdu, polise karşı taşlar ve sopalarla direndi. Öğrencilere biber gazı ve coplarla saldıran polis çok sayıda öğrenciyi gözaltına aldı.

Öte yandan Selanik'te öğrenciler bir üniversitede rektörün ofisini işgal etti.

Başbakan Miçotakis öğrencilerin eylemlerini "yasa dışı" olarak nitelendirdi ve üniversite yönetimlerini bu eylemlere karşı polis çağırmaya teşvik etti. Miçotakis, eylemleri "Tıpkı 10 kişinin bir araya gelip bir marketi soymaya çalışması gibi" diyerek nitelendirdi.

Yasa tasarısının duyurulduğu 2023'ün Aralık ayından bu yana süren eylemlerde bu yasanın Yunanistan'daki devlet üniversitelerini değersizleştireceğini ve özel üniversiteleri karşılayamayan öğrencilerin dışlanacağı vurgulanıyor.

Hükümet yetkilileri ise yasa sayesinde daha fazla yabancı öğrencinin Yunanistan'a geleceğini ve ülke ekonomisine büyük bir katkı olacağını savunuyor.

Meclisin bu ay sonuna kadar yasa tasarısını oylaması bekleniyor.