17 Mayıs 2024 Cuma

Yunanistan'da işçi ve emekçiler genel greve gitti, kitlesel yürüyüşler düzenledi

Sekiz saatlik iş gününü ortadan kaldıran, TİS ve sosyal güvenlik hakkını daraltan yasa tasarısına karşı Yunanistan işçi ve emekçileri ülke genelinde iş bıraktı, kitlesel eylemler düzenledi.

Yunanistan'da Başbakan Kiriakos Miçotakis'in sağcı Yeni Demokrasi (ND) hükümetinin iş yasasında değişiklik içeren yasa tasarısı nedeniyle işçi konfederasyonları bugün 24 saatlik genel greve çıktı. Başkent Atina ve 71 kentte kitlesel yürüyüşler düzenlendi.

Giderek kalabalıklaşan eylemlerde "Sekiz saat, sosyal güvenlik ve sağlık işverene bağışlanamaz", "Sekiz saat pazarlık konusu olamaz" ve "On saat iş, 250 avro ücret, işte çağdaş kapitalizm" sloganları atıldı.

Çalışma Bakanı Kostis Hacidakis'e atıfla "Hacidakis yasası" denilen yasa tasarısında 8 saatlik iş günü 10 saate kadar çıkarılıyor. Sosyal güvenlik, toplu sözleşme hakkı ile grev ve gösteri hakları sınırlandırılıyor.

Tasarıya karşı ilk olarak Yunanistan İşçi Merkezleri Konfederasyonu 24 saatlik bir grev ilan etmişti. Grev kararına Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Kamu Emekçileri Konfederasyonu ve Mücadeleci İşçi Cephesi (PAME) katılacaklarını açıklamıştı.

Özel sektör ve kamu sektöründe bugün gerçekleştirilen grevin bütün ülke genelinde etkili olduğu gözlemleniyor. 71 kentte düzenlenen grevler şehir içi ve şehirler arası taşımada etkili oldu.

LİMAN İŞÇİLERİ GREV YASAĞINI TANIMADI
Liman işçilerinin grev kararı ise mahkeme kararıyla kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildi. Buna rağmen liman işçileri yaptıkları açıklamada greve katılacaklarını ilan ettiler. Gemilerin limanlardan ayrılmasına izin vermeyen işçiler liman bölgelerinde eylemler gerçekleştirdi.

Öte yandan sağlık emekçileri de greve yoğun olarak katıldı. Sağlık hizmetleri acil vakalar dışında yapılmıyor ve birçok hastanede ameliyatlar iptal edildi.

Metal, gıda, enerji gibi önemli sektörlerde de grev etkili oldu.

Okullar yarın yaz tatiline girmesi rağmen eğitim emekçileri de bugün aktif olarak greve katıldılar. Bankalar ve adliyeler de bugün hizmet vermiyor.

Greve basın emekçileri de katıldı. Bu nedenle Yunanistan genelinde haber bültenleri yayımlanmıyor. Yarın gazeteler de çıkmayacak.

İŞÇİLER İŞYERLERİNE GİDEREK ÇALIŞAN ARKADAŞLARINI GREVE KATIYORLAR
Birçok fabrika ve işyerleri ise grevci işçilerin müdahalesiyle kapatıldı.

Bunların içinde bazı market zincirleri de var. İşçiler bildiriler dağıtarak greve katılmayan işçileri de greve ve eylemlere katılmaya çağırdılar.

Başkent Atina'nın üç ayrı bölgesinde mitingler düzenlendi. Mitinglerden birini işçi konfederasyonları, diğerini PAME ve üçüncü mitingi ise sol, sosyalist partiler ve bağımsız sendikalar gerçekleştirdi.

Grevi, SYRIZA, eski PASOK'çuların kurduğu KINAL partisi, SYRIZA'dan ayrılan eski bakan Varufakis'in partisi Mera25 ve Yunanistan Komunist Partisi (KKE) de destekliyor.

Grev nedeniyle Atina plis ablukasına alındı. Bazı ara sokaklarda ise polisin eylemcileri taciz ettiği bildirildi.

Kitap, Kağıt ve Internet Çalışanları Sendikasının kortejinin engellenmeye çalışıldığı ve polisin sendika başkanının çantasını aramaya çalıştığı için arbede yaşandığı öğrenildi.