30 Nisan 2024 Salı

Yunanistan'da genel grev

Yunanistan'da on binlerce işçi, sefalet ücreti dayatmasına karşı ve daha iyi çalışma koşulları için genel greve gitti.

Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (GSEE) çağrısıyla işçiler ülkede 24 saatlik genel greve gitti.

Asgari ücrete yapılan zammın düşük kaldığını ve temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlandıklarını belirten işçiler, iş bırakarak sefalet ücretine mahkum edilmelerini protesto etti.

İşçilerin maaş artışı ve toplu iş sözleşmesi talepleriyle yapılan grev kapsamında deniz ulaşımı da 24 saatlik kesintiye uğradı.

Metro, tramvay, banliyö treni gibi toplu taşıma araçları da başkent Atina'da 24 saatlik greve giderken otobüsler ise sadece belirli saatlerde çalışma kararı aldı.

Ülkenin en büyük sendikası olan GSEE'nin lideri Yiannis Panagopoulos grev öncesinde basın toplantısı düzenledi. Panagopoulos, "Kurtarma paketleri sırasında bize önlemlerin Yunanistan yeniden ayağa kalkana kadar sadece birkaç yıl süreceği söylendi. Şu anda olan bu değil. Çalışma yasalarını, kolektif ve bireysel çalışma haklarını yeniden tesis etmenin hiçbir maliyeti yoktur. Ve bu bize adil ücret arayışımız için gerekli araçları sağlar" ifadelerini kullandı.

FİLİSTİN'E DESTEK
Protesto yürüyüşünde İsrail'in saldırılarına karşı çıkanlar ellerinde Filistin bayrakları ile "Filistin'e özgürlük" sloganları attı.

Eyleme katılan Yunanistan Filistinliler Cemiyeti üyesi Abu Assam Muhammed, "Bugün hayat pahalılığına karşı duran, maaşlara zam talep eden Yunanistan sendikalarının genel grevi vesilesiyle Filistin için Gazze'de Filistin halkına yapılan soykırıma karşı da eylem yapma ve halkların dayanışmasını istemi fırsatı bulduk" dedi.

BASIN EMEKÇİLERİ DE GREVDEYDİ
Yunanistan'da bugün yapılan grevi takip etmek isteyen basın emekçileri ise dün greve gitti. Grevle birlikte televizyonlarda ve radyolarda haber akışı durduruldu.

Haber ajanslarının da katıldığı grev süresince haber ağırlıklı internet sitelerinin sayfaları gecikmeli olarak yenilenirken yazılı basın emekçilerinin dün işbaşı yapmamaları nedeniyle gazete bayilerinin rafları bugün boş kaldı.

Ülkenin en büyük gazeteci sendikası ESIEA'dan yapılan açıklamada, "Gazeteciler ve medya çalışanları artık sendikal olmayan iş koşullarının ve çok düşük ücretlerin rehini olmamalılar" denildi.

Yunanistan'da şubat ayında da kamu emekçileri 24 saatlik greve gitmişti. Greve katılan emekçiler, hükümetin hayat pahalılığına karşı önlem almasını, maaşları artırmasını ve kamudaki personel sayısını yükseltilmesini talep etmişlerdi.