8 Mayıs 2024 Çarşamba

Yunanistan'da binlerce kişi açlık grevindeki Koufodinas için ayakta

17 Kasım Devrimci Örgütü dava tutsağı Dimitris Koufodinas'ın hapishanede maruz kaldığı hak ihlallerine karşı başlattığı açlık grevi direnişi 51. gününde sürüyor. Sağlık durumu ağırlaşan ve yoğun bakıma kaldırılar Koufodinas 6 gündür su almayı da kesti. Atina ve Selanik'te binlerce kişi Koufodinas'ın taleplerinin karşılanması için sokaklarda.

Yunanistan'da 19 yıldır tutuklu olan 17 Kasım Devrimci Örgütü dava tutsağı Dimitris Koufodinas, Domokos Hapishanesi'ne sürgün sevk edilmesi ve 2020'de çıkarılan 'kişiye özel' yasa ile 'izinli dışarı çıkma hakkı'nın elinden alınmasına karşı 51 gündür açlık grevinde.

Sadece su alarak açlık grevi eylemini sürdüren Koufodinas, açlık grevinin 40'ıncı günü olan 16 Şubat'ta, Lami Hastanesinin yoğun bakımına kaldırıldı.

Lamia Savcılığı, Koufodinas'ın tıbbi müdahaleyi kabul etmemesi üzerine 21 Şubat'ta zorla beslenmesi yönünde karar çıkarttı. Hakimler ve Savcılar Birliği de zorla müdahaleye karşı bir açıklama yaptı.

Savcılığın bu kararına hem insan hakları örgütleri hem de hekim örgütleri tepki gösterdi. Doktorlar, Koufodinas'ın hayati riskine dikkat çekip, zorla müdahalenin tıp etiğiyle uyuşmayacağını belirterek müdahaleyi reddetti.

Öte yandan bir savcı yardımcısı olan Isidoros Doyakos, Hakimler ve Savcılar Birliği'nin "zorla beslenme" yönünde yaptığı açıklamaya tepki göstererek birlikten istifa etti.

Koufodinas 6 gündür su almayı da reddediyor ve sağlık durumu artık kritik eşikte.

Günlerdir başkent Atina ve ülkenin ikinci büyük şehri Selanik'te öğrenciler, sendikalar, avukatlar, akademisyenler, anarşist grupların da aralarında bulunduğu binlerce kişi Koufodinas'ın taleplerinin karşılanması için eylemler düzenliyor. Eylemlere polis biber gazıyla saldırıyor.

Bugün bir kez daha Atina ve Selanik'te Koufodinas'ın taleplerinin karşılanması için sokağa çıkıldı.

"Yaşam için mücadele" sloganıyla Atina'da sokağa çıkan binlerce kişi, polisin engelleme girişimine rağmen parlamentonun bulunduğu Syntagma Meydanı'nda buluştu. Ayrıca önceki gün bin avukat imzalarıyla Adalet Bakanlığı'na yürümüştü.

Cuma günü Atina'daki eylemde polis, eylemcilere Omania Meydanı'nda saldırmıştı. Onlarca kişi polisin saldırısında yaralanmıştı.

Ayrıca polis eylemleri görüntülemeye çalışan gazetecilere de biber gazları ve coplarla saldırmış, yedi gazeteci yaralanmıştı.

Gazetecilere dönük polis şiddetinin ardından Yunanistan Foto Muhabirleri Derneği ve Yabancı Basın Muhabirleri Derneği bir basın açıklaması yayımladı. Polis şiddetinin kınandığı açıklamada, "Polis güçlerinin her fırsatta gazetecilere dönük saldırıları asla kabul edilemez" denildi.