19 Mayıs 2024 Pazar

Yunanistan Midilli Adası'ndaki mülteciler için 3 gemi gönderdi

Binlerce mültecinin kaldığı Midilli Adası'ndaki Moria kampının tamamen yanması nedeniyle barınma sorunu yaşayan mülteciler için Yunanistan 3 gemi gönderdi.

Midilli Adası'ndaki Yunanistan'ın en büyük mülteci kampı Moria, Salı ve Çarşamba günleri çıkan peş peşe iki yangında büyük oranda kül oldu. Binlerce göçmen, koronavirüs vakalarının ortaya çıkması nedeniyle karantina altında olan Moria kampındaki alevlerden kaçmak zorunda kaldı. Sığınaksız kalan yaklaşık 13,000 göçmen adadaki otoyollarda geceliyor. Yangın nedeniyle hayatını kaybeden ya da yaralanan olmadı, ancak çok sayıda kişi dumandan etkilendi.

BBC Türkçe'deki habere göre Yunanistan hükümeti sığınacak yer sorununu çözebilmek için, ikisi orduya ait toplam üç gemiyi adaya gönderdi. Gemilerin ilk etapta 2 bin kişiyi barındıracağı kaydediliyor. Ebeveynleri olmayan 406 çocuk ise Midilli Adası'ndan üç ayrı uçakla alınacak. Hükümetten barınma ihtiyacına yönelik olarak, "Bugün ailelerin ve durumları hassas durumda kişilerin barınması için gerekli tüm adımlar atılacak" açıklaması yapıldı.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, adadaki durumu incelemek üzere Midilli'ye gelecek.

Almanya başta olmak üzere bir çok ülkede insan hakları ve göçmen örgütleri, Moria adasındaki göçmenlerin durumuna dikkat çekmek için iki gündür sokaklarda. Avrupa devletlerinin mülteci politikalarını eleştirilirken, mültecilerin ülkeye kabul edilmesi talebi dile getirildi. 

KUNDAKLANMA İHTİMALİ ARAŞTIRILIYOR
Yangın ilk olarak Salı gecesi başladı. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, acil toplantı düzenledi, adada 4 günlük olağanüstü hal ilan edildi. Ertesi gün de kampta yeni bir yangın çıktı. Midilli Adası Vali Yardımcısı Aris Hatzikomninos, kampın "tamamen harap olduğunu" açıkladı.

Kampın kundaklanma ihtimali araştırılırken, Yunan haber ajansı ANA, yangının koronavirüs testi pozitif olan yaklaşık 35 göçmenin aileleriyle birlikte karantinaya alınmayı reddetmelerinin ardından çıktığını bildirdi. Ancak bu iddia henüz doğrulanmış değil.

'SAATLİ BOMBA SONUNDA PATLADI'
13 bin göçmenin kaldığı Moria, kapasitesinin dört katı göçmen barındırıyordu.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün Midilli proje koordinatörü Marco Sandrone BBC'ye, göçmenlerin kampta yıllardır "insanlık dışı koşullarda" tutulduklarını söyleyerek, "Saatli bomba sonunda patladı" dedi.

InfoMigrants'a göre, kampta kalanların yüzde 70'ini Afgan göçmenler oluşturuyor.