25 Nisan 2024 Perşembe

Young Struggle: Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle dayanışmaya

Sosyalist gençlik örgütü Young Struggle yaptığı açıklamada Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle dayanışma çağrısı yaptı.

Sosyalist gençlik örgütü Young Struggle, Boğaziçi Üniversitesi'ne AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından atanan kayyum rektöre karşı direnen Boğaziçili öğrencilerle dayanışma açıklaması yaptı.

Açıklamada, "AKP'li bir rektörün, diktatör Erdoğan tarafından atanmasına karşı 4 Ocak'ta, Boğaziçi Üniversitesinde başlayan protestolar sürüyor. Günlerdir direnişte olan Boğaziçi öğrencileri, üniversitelerinde devlet tarafından kontrol edilen bir rektör istemiyorlar. Öğrenciler, rektörün atamayla değil seçimle gelmesi gibi demokratik talepler için eylemdeler. Ayrıca gerici ve cinsiyetçi atanmış bir rektör değil, özgür bir akademi istiyorlar" denildi.

Eylemler nedeniyle 43 öğrencinin ev baskınlarıyla gözaltına alındığı kaydedilen açıklamada, öğrencilerin gözaltında işkenceye, cinsel tacize ve homofobik hareketlere maruz kaldığı ifade edildi.

Ankara'da Boğaziçilileri destek eylemi düzenlemek istiyen öğrencilere de polisin saldırdığını ve çok sayıda öğrencinin gözaltına alındığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

!Deniz Baran (Devrimci Gençlik Dernekleri) kırılan bacağına rağmen gözaltına alındı. Havin Özcan, LGBTİ+ aktivisti ve SGDF üyesi, İstanbul'da polis şiddetine maruz kaldıktan sonra gözaltına alındı ve polisler tarafından tecavüzle tehdit edildi. Serbest bırakıldıktan sonra, cinsel kimliği nedeniyle sosyal medyada, homofobik ve transfobik saldırıların hedefi oldu.

"Bir üniversiteye anti-demokratik bir şekilde rektör atanması kabul edilemez. AKP hükümetinin bu tavrı, öğrencilerin sosyal, politik ve genel faaliyet ve eylemlerini bastıramaz. Üniversiteler öğrencilerindir ve öyle de kalacaktır, rektör ise geçicidir.

"Biz Young Struggle olarak Boğaziçi öğrencileriyle dayanışma içindeyiz. Yalnız değiller. Talepleri meşru ve demokratik haklardır. Üniversiteyi ve özgür akademiyi savunmak suç değildir. Devlet rektörüne karşı direniş, faşizme karşı direniştir. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle dayanışmaya!"