28 Mart 2024 Perşembe

Yemen'de 1081 tutuklunun değişimi için anlaşma

Yemen savaşına dahil olan taraflar arasında İsviçre'de yürütülen müzakereler sonucunda 1081 tutuklunun değişimi için anlaşmaya varıldı.

Yemen savaşına dahil olan taraflar arasında İsviçre'de yürütülen müzakereler sonucunda bini aşkın tutuklu değişimi için anlaşma sağlandığı bildirildi.

Taraflar arasındaki müzakereler 18 Eylül'den bu yana İsviçre'de gizli tutulan bir yerde yürütülüyor.

Bu konudaki ilk anlaşma BM himayesinde İsveç'te 2018 yılında 15 bin tutuklunun takas edilmesi üzerine sağlanmıştı. O tarihten beri Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu'nun desteklediği Yemen hükümeti ile İran'ın desteklediği Husiler arasında zaman zaman tutuklu değişimi yapılıyor.

Ancak son anlaşma eğer hayata geçirilirse, 2014'ten bu yana yaşanan savaştaki ilk büyük ölçekli tutuklu değişimi olacak.

AFP'ye konuşan Yemen hükümet delegasyonunun bir üyesi "1081 tutuklu değişimi üzerine bir anlaşma elde edildi" dedi.

Anlaşmanın gelecek iki hafta içerisinde hayata geçmesi gerekiyor.

Şii Husilere yakın bir kaynak da, Husilerin kontrolündeki El Mesire televizyonuna yaptığı açıklamada anlaşmayı doğruladı ve müzakerelerin bu Pazar sona ereceğini bildirdi.

İsviçre'de taraflar arasındaki müzakerelerde başlangıçta 1420 tutuklunun serbest bırakılması amaçlanıyordu. Bunlar arasında Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi'nin kardeşi general Nasır Mansur Hadi'nin adı da geçiyor. Husilerin general Hadi'nin serbest bırakılmasını ertelediği belirtiliyor.

Serbest bırakılacak tutukluların ailelerine dönüşlerini Uluslararası Kızıl Haç Komitesi gözetiminde gerçekleştirilecek.

2014'ten beri İran destekli Husi milisleri ile Arap Koalisyonu destekli hükümet güçleri arasında yaşanıyor. Husiler, başkent Sana dahil ülkenin özellikle kuzey kesimlerini kontrolünde tutuyor. Bu savaş Yemen'i dünyanın en ağır insanlık krizinin yaşandığı yer haline getirdi.