25 Nisan 2024 Perşembe

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, kadınları mücadeleye çağırdı

Sosyalist kadınlar her ayın 11'inde yaptığı kadın cinayetlerine, taciz ve tecavüze karşı "Yaşamak İstiyoruz" eyleminin 28.sini İstanbul Kadıköy Kalkedon Meydanı'nda gerçekleştirdi.
Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, her ayın 11'inde yaptığı kadın cinayetlerine, taciz ve tecavüze karşı "Yaşamak İstiyoruz" eyleminin 28.sini İstanbul Kadıköy Kalkedon Meydanı'nda gerçekleştirdi.
 
Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) üyeleri eylem öncesi bildiri dağıttı. Yağmur altında gerçekleştirilen eylemde basın açıklamasını Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi adına Zeynep Gerçek okudu. Gerçek, erkekler tarafından şiddete uğrayan ve katledilen kadınlar olarak, kadınlara dönük tüm saldırılara karşı düzenlenmeyen yasalara, erkeklerden yana bakan yargılamalara, tahrik indirimlerine ve kadın haklarının gasp edilmesine karşı isyanda olduklarını kaydetti. Gerçek, "Kadınların bu isyanını ve öfkesini bastırmak için her türlü baskıyı uygulamaya çalışan AKP iktidarı da erkek devlet sistemi de çok iyi bilmelidir ki kadınlar direnmeye ve dayanışmaya devam edecektir" dedi.
 
Nisan ayında 30 kadın erkekler tarafından katledildiğini, 3 kadının ise yaşam savaşı verdiğini hatırlatan Gerçek, katledilen kadınların hesabını sormak ve kadın katillerinin en ağır cezaları alması için hem sokakta hem de mahkeme salonlarında mücadele ettiklerini belirtti.
 
2 yıl önce arkadaşlık teklifini reddettiği bir erkek tarafından katledilen Nurcan Aslan'ın, geçen ay görülen davada sanığın müebbet hapis cezasına çarptırıldığını ifade eden Gerçek, "2 yıldır hem sokakta hemde mahkemede ailesi ve arkadaşları ile sürdürdüğümüz mücadele sonuç verdi. Kadınların mücadelesi ve dayanışması kazandı. Ancak ne yazık ki katledilmiş binlerce kadın için hala adalet talebimiz devam ediyor. Hem katledilen kadınlar için adaletin yerini bulması, hem de bir kişi daha eksilmemek için bu mücadeleyi daha güçlü yürütmeli ve kadın dayanışmasını yükseltmeliyiz" diye konuştu.
 
Gerçek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Cinsel istismarı önlemek yerine istismar olduğu takdirde ceza arttırımının uygulandığı, akranlar arasındaki istismarın yetişkinlerle aynı oranda ağır suç olarak değerlendirildiği, aile içi istismarlarda verilen yüksek cezalar sebebiyle aileyi korumak için istismarın bildirilmemesi ihtimalini arttıran, bir çok maddede yaş kriterini 12 alan, 12 yaş üstü suçları önemsizleştiren bununla birlikte çocuk evlilik algısını normalleştiren ve kurmak istedikleri İslamcı-şeriatçı rejimin temellerinden biri olarak değerlendirilen çocuklara yönelik cinsel istismar yasa tasarısı, seçim nedeniyle daha ileri bir tarihe ertelendi. 163 kadın ve LGBTİ+ örgütünden çocuklara karşı cinsel istismar yasa tasarısına karşı bildiri yayımlandı. Tasarı istismara çözüm değildir. Çocuk yaşta evliliklerin önünü açmaya ve fetvalar yayınlamaya devam edildikçe çocuk istismarıda devam edecektir."
 
Gerçek "Kadın cinsine dönük saldırılara karşı eşit bir yaşam için ,diğer kadınları da kadın mücadelesine ortak olmaya çağrıyoruz" diye kaydetti.