26 Nisan 2024 Cuma

WHO: Salgının yeni merkez üssü Güney Amerika

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), koronavirüs salgınının yeni merkez üssünün Güney Amerika olduğunu açıkladı. Örgütten yapılan açıklamada Afrika'da vaka sayılarının yükselmekte olduğuna dikkat çekildi. Buna karşın Afrika'da ölüm oranlarının düşük seyrettiği ifade edildi. ABD'de yaşamını yitirenlerin sayısı ise 98 bine yaklaştı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Güney Amerika'nın salgının yeni merkez üssü olduğunu açıklarken, Afrika'da vaka sayısı yüksek olmasına rağmen ölüm oranın beklenenden düşük seyrettiğini açıkladı.

GÜNEY AMERİKA'DA EN FAZLA ETKİLENEN ÜLKE BREZİLYA
Güney Amerika ülkeleri, dünya genelinde salgının yeni merkez noktası haline geldi.

Dünya Sağlık Örgütü'nden Dr. Mike Ryan konuyla ilgili olarak "Bu noktada Güney Amerika salgının yeni merkezi haline geldi" dedi.

Güney Amerika ülkeleri arasında hali hazırda salgından en çok etkilenen ülke Brezilya. Brezilya bugün itibariyle 332 bin 382 vakayla dünya sıralamasında da üçüncü sıraya yükseldi. Ülkede 21 bin 116 kişi de koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybetti.

Güney Amerika'da Brezilya'nın ardından salgından en çok etkilenen ülke Peru. Peru'da 111 bin 698 vaka görülürken 3 bin 224 kişi de bugüne dek hayatını kaybetti.

AFRİKA'DA FARKLI BİR SEYİR GÖRÜLÜYOR
Afrika'daki durumla ilgili olarak da WHO'dan yapılan açıklamada "Covid-19 salgını Afrika'da açıklanan 100 bin vakayla önemli bir eşiğe ulaştı. Virüs Afrika'da ilk olarak görüldüğü 14 haftanın sonunda kıtadaki her ülkeye yayıldı" denildi. Açıklamada ayrıca kıta genelinde bugüne dek koronavirüs salgını nedeniyle 3 bin 100 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Afrika özelinde koronavirüs verileri üzerinde yapılan incelemenin, "farklı bir seyre" işaret ettiğini açıkladı. 54 ülkeden alınan verilere göre, Cumartesi günü itibarıyla 103 bin 933 tespit edilmiş koronavirüs vakası bulunuyor. Bu veriler, kıta için öngörülen felaket senaryosunun gerisinde olunduğunu ortaya koyuyor.

WHO, elde edilen veriler üzerinden yaptığı "farklı gidişat" ifadesine ek olarak şu değerlendirmeyi de yapıyor: "Afrika'da vaka sayıları dünyanın diğer bölgelerinde görüldüğü gibi katlanarak çoğalmadı, yüksek ölüm verileri kaydedilmedi."

Yapılan değerlendirmeler, Afrika'nın en genç nüfusa sahip olan kıta olmasının, salgının etkileri noktasında, olumlu sonuçlar elde edilmesinde rol oynadığını ortaya koyuyor. Kıtanın yüzde 60'ı 25 yaşın altında.

Avrupa genelinde kaydedilen ölümlerin yüzde 95'i, 60 yaşın üzerindeki kişileri kapsıyor.

Dünya Sağlık Örgütü Afrika Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, "Covid-19 Afrika'ya yumuşak bir şekilde indi. Başka bölgeleri kırıp geçiren virüs ölümleri Afrika'da farklı bir seyir izliyor" dedi. Moeti, yine de rehavete karşı uyarıda bulunurken "Kıtadaki sağlık sistemleri kırılgan ve ani bir vaka artışıyla baş edemez durumda" dedi.

ABD'DE YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 98 BİNE YAKLAŞTI
Koronavirüs salgınında en çok vaka tespit edilen ve en fazla ölüm yaşanan ülke olan ABD'de yeni vaka ve ölü sayıları artmaya devam ediyor. ABD'de son 24 saatte 24 bin 870 yeni vaka tespit edildi ve toplam vaka sayısı 1 milyon 647 bin 212'ye ulaştı. 1307 kişinin daha ölmesiyle ölü sayısı 97 bin 696'ya çıktı.

Salgının etkisinin azaldığı New York, halen ABD'de salgından en fazla etkilenen eyalet olmayı sürdürüyor. Şimdiye kadar 367 bin 936 vakanın görüldüğü New York'ta, 29 bin 9 kişi de öldü.

New York'u 154 binden fazla vakayla New Jersey ve 105 binden fazla vakayla Illinois takip ediyor.