7 Mayıs 2024 Salı

Viyana'da '2. Rojava Kadın Devrimi Festivali' düzenlendi

Rojava devriminin 9. yıldönümünde Viyana'da "Rojava Kadın Devrimi Festivali" düzenlendi.

17 Temmuz'da yapılması planlanan ancak hava şartları nedeniyle 28 Ağustos'a ertelenen "Rojava Kadın Devrimi Festivali"nin bu yıl ikincisi düzenledi.

Karlsplatz'ta düzenlenen festival Rojava devriminin tarihsel önemi ile ilgili yapılan açılış konuşması ile başladı. Ardından devrimci mücadelede yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Koma Denge Sise'nin seslendirdiği ezgiler eşliğinde çekilen halayların ardından Avrupa Kadın Dayanışması'nın (AKD) açıklaması okundu.

AKD: ROJAVA DEVRİMİ, KADIN DEVRİMİDİR
AKD açıklamasında, Rojava devriminin bir kadın devrimi olduğunu belirterek, devrimin erkek egemen düzene karşı Orta Doğu'da büyütülmesi ve savunulması gereken bir kazanım olduğunu ifade etti. AKD temsilcisi yaptığı konuşmada, kadınları mücadelesi için çok büyük önem taşıyan, kadın yasaları, kadın bakanlığı, kadın ordusu, kadın kooperatifleri, kadın komünleri, kadın evleri, öz savunma, eşbaşkanlıklar deneyimlerini hatırlatırken, bu kazanımların hem Rojava kadınları için hem de dünya halkları için önemine işaret etti.

AKD konuşmasının ardından sahne alan Hozan Qanber, Rojava devrimini selamlayan bir konuşma yaparak konserlerine başladı.

BERİTAN ASYA: SÖMÜRGECİLERE KARŞI ROJAVA DEVRİMİNİ SAVUNALIM
Festivalde yapılan panele Rojava'dan katılan SYPG temsilcisi Beritan Asya, Rojava ve Kürdistan'daki son gelişmeleri anlattı. Festivali selamlayan Asya, Rojava'da ölümsüzleşen tüm devrimcileri anarak konuşmasına başladı.

Şengal ve Til Temir'deki saldırıları lanetleyen Asya, yapılan saldırıların sömürgeci Türk devletinin ve yerel işbirlikçilerin eliyle gerçekleştiği ve bu ihanet çizgisine karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

Rojava'daki kadın devrimine de değinen Asya, Rojava'da ölümsüzleşen kadın devrimcileri andı.

Başta ABD ve Rusya olmak üzere bölgede emperyalistlerin planlarını ancak halkların örgütlü mücadelesi ile aşılabileceğini belirten Asya, Rojava'nın ve Şengal'in statüsü için Avrupa'da sonuç alıcı kampanyaların önemine değindi.

Avrupa'daki halklara Rojava ile enternasyonal dayanışma çağrısını yineleyen Asya'nın konuşmasının ardından festival alanındakiler "Biji Berxwedana Rojava", "Jin Jiyan Azadi" sloganları ile direniş selamlandı.

'MLKP, ENTERNASYONAL TUGAYLARI ROJAVA'DA YARATTI'
Beritan Asya'nın ardından söz alan KOMintern temsilcisi Türkiye ve Kürdistan'daki direnişi selamlayarak sözlerine başladı. Türkiye'de süren işçi direnişlerini hatırlatan Mack bu direnişlere Avrupa'dan destek olunması gerektiğini söyledi.

Marksist Leninsit Komünist Parti'nin (MLKP) Rojava'da kuruluşunda yer aldığı Enternasyonalist Özgürlük Taburunu selamlayan Mack, MLKP'nin İspanya'daki 1930'lardaki enternasyonal ruhu Rojava'da yarattığını belirtti. Rojava'da Kürt özgürlük güçleri ile birlikte savaşan komünistleri, HBDH güçlerini desteklemenin Avrupa'daki antifaşistler için enternasyonal görev olduğunu ifade etti.

Festival Koma Rojava, Chris 4er Peterka, Kariyan ve Kid Pex konserleri ardından sona erdi.