26 Nisan 2024 Cuma

Uruguay'da inşaat işçileri greve çıktı

Uruguay Ulusal İnşaat Sendikası (SUNCA), genel kurulunun ardından "Gerilemek yok; iş, ekmek ve ücret" şiarıyla greve gitti.

Uruguay Ulusal İnşaat Sendikası (SUNCA), dün gerçekleştridiği genel kurulun ardından grev ilan edildiğini duyurdu. Sendika "inşaat alanının, kısa vadede büyüme beklentisi olan az sayıdaki sektörden biri olduğundan" ücret ve iş garantisi talep etme grevi gerçekleştirildiğini, ücretlerde herhangi bir kesintiyi kabul etmeyeceklerini bildirdi.

"Gerilemek yok; iş, ekmek ve ücret" sloganı altında işçiler, ücretlerini ve işlerini kaybetmeden "sektörün ihtiyaçlarını yansıtan yeni bir toplu sözleşme" talep ediyor.

Sendika, 4 patron örgütünün ücretlerde yüzde 3'lük bir artış teklifinin "tatmin edici olmadığını", enflasyon oranının gösterilmeye çalışıldığı gibi bu düzeyde olmayıp yüzde 12'nin üzerinde olduğunu belirtiyor.

Başkent Montevideo'da 1 Mayıs Meydanı'nda toplanan işçiler, hükümetin, krizi ve pandemiyi bahane ederek tüm sektörlerde ücretleri düşürmeye çalıştığını, buna karşılık, "ekonominin motoru" olarak görülen inşaat alanında çalışanlar olarak "hak ettikleri payı" almak için mücadele ettiklerini söylüyorlar.

Önümüzdeki günlerde diğer sendikaların da protestolara katılması bekleniyor. 29 Temmuz'da, Kamu Çalışanları Sendikası (UTE) tarafından "kamu şirketlerinde yapısal değişikliklere gidilmesi"ne, iş kayıplarına, maaş kesintilerine karşı grev düzenlenecek.