20 Mayıs 2024 Pazartesi

Üniversite öğrencileri Filistin için eylemlerini sürdürüyor

ABD ve Avrupa'nın pek çok üniversitesinde binlerce öğrenci, üniversitelerinin İsrail'e destek veren şirketlerle ilişkisini kesmesi talebiyle, Filistin'le dayanışma için eylemlerini sürdürüyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) çok sayıda üniversitede binlerce öğrencinin Filistin'le dayanışma eylemleri sürüyor. Üniversite kampüslerini işgal eden öğrenciler, üniversite yönetimlerinin siyonist İsrail ve Filistin'deki soykırıma ortak olan tüm şirketlerle ilişkilerini kesmesini istiyor.

Austin'de bulunan Teksas Üniversitesi'nde polis eylemlerini sürdüren öğrencilere saldırarak çok sayıda öğrenciyi işkenceyle gözaltına alındı.

Eylemlerin başladığı Columbia Üniversitesi'nde ise öğrenciler Hamilton Hall'ı işgal etti. Binlerce öğrenci kampüs içerisinde eylemleri sürdürürken üniversite yönetimi eylemlere katılan öğrencilere uzaklaştırma cezaları vermeye başladı.

ABD'de 50'yi aşkın üniversitede gerçekleşen eylemlerde gözaltına alınan öğrencilerin sayısı bine yaklaşırken, eylemler Avrupa'daki üniversitelere de yayıldı.

Fransa'da Paris Politik Bilimler Enstitüsü (Sciences Po) ve Sorbonne Üniversitesi'nde öğrenciler Filistin'le dayanışmak için eyleme geçti.

Sciences Po'da bir grup öğrenci, okulun girişine barikat kurdu ve Filistin bayrakları astı.

Sorbonne'da ise yüzlerce öğrenci Filistin'e destek eylemi yaptı. Bazı öğrenciler üniversitenin kapısının önünde "özgür Filistin" sloganları atarken, bazı öğrenciler de okul bahçesinde çadırlar kurdu.

Sorbonne'daki protestolar sebebiyle üniversite binası bir günlüğüne kapatıldı. Polisler ise öğrencilere saldırarak çadırları kaldırmaya çalıştı.

Avustralya'da Melbourne ve Sydney üniversitelerinde, Kanada'da McGill ve Concordia üniversitelerinde, İtalya'da Sapienza Üniversitesi'nde, Birleşik Krallık'ta Londra University College, Leeds ve Warwick üniversitelerinde eylemler düzenleyen öğrenciler, üniversitelerinin İsrail'e destek veren şirketlerle ilişkilerini kesmeleri çağrısında bulundu.