18 Mayıs 2024 Cumartesi

Ukrayna'da son durum: Lviv'de patlama sesleri

Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği işgal saldırısının 23'üncü gününde, bu zamana kadar görece "güvenli" atfedilen Lviv şehrinde de patlama sesleri duyuldu. BM, işgalin başlamasından bu yana Ukrayna'da en az 780 sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal saldırısı 23'üncü gününe girerken, çatışma ve patlamaların yoğunlaştığı başkent Kiev, Rus ordusunun kuşatma çemberini daralttığı Mariupol ve Herson'la Harkov şehirlerinin yanı sıra, ülkenin batısında yer alan Lviv şehrinde de ard arda patlama sesleri duyuldu. Lviv'de havalimanı ve bir uçak bakım tesisi hedef alınırken, Rus ordusu Mariupol'de sivillerin sığınak olarak kullandığı bir tiyatro binasını vurdu.

İki ülke yetkilileri de müzakarelerde gelişme kaydedildiğini açıklarken, henüz herhangi bir somut mutabakata varılabilmiş değil.

Melitopol'de ise kaçırılan belediye başkanı esir alınan 9 Rus askeri karşılığında serbest bırakıldı. Belediye Başkanı Ivan Fyodorov, kendisine istifanın dayatıldığını ve işkence gördüğünü açıkladı.

EN AZ 780 SİVİL, 4 GAZETECİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Birleşmiş Milletler (BM), 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'da en az 780 sivilin hayatını kaybettiğini, 1252 sivilin yaralandığını, 3 milyon 169 bin 897 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi. Açıklamada, sivil ölü ve yaralı sayısının tespit edilenden çok daha yüksek olabileceği belirtildi.

Ukrayna'da ayrıca bu zamana kadar Fox News kameramanı Pierre Zakrzewski, Ukraynalı gazeteci Oleksandra Kuvshynova, Ukraynalı kameraman Yevgeny Sakun ve Amerikan gazeteci Brent Renaud da katledildi.