18 Mayıs 2024 Cumartesi

Uca, 'namus' adı altında işlenen suçlara ilişkin konuştu

Namus" adı altında işlenen suçlara ilişkin AKPM'de konuşan HDP Batman Milletvekili Uca, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için dünyanın her yerinde kadınların ortak mücadelesinin süreceğini kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinde (AKPM), "namus" adı altında işlenen suçlara ilişkin konuştu. 

Eril şiddetin dili, dini, etkin kökeninin olmadığını söyleyen Uca, "Erkek şiddetinin temelinde, kadını yok sayma, kendine bağımlı hale getirme, üstünlük kurma dürtüsü yatmaktadır. Günümüzde boşanmak isteyen kadının şiddete ve cinayete maruz kalmasının, bize erkeğin patriarkadan önemli ölçüde güç aldığını gösterir. Kadını eve hapseden, cinsel kimliğini, yönelimini, yaşam şeklini baskı altında bırakan, kadına var olma hakkı tanımayan patriarkadan kapitalizm de beslenmektedir" dedi. 

Kapitalist sistemin yarattığı estetik algı standartlarıNamus" adı altında işlenen suçlara ilişkin AKPM'de konuşan HDP Batman Milletvekili Uca, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için dünyanın her yerinde kadınların ortak mücadelesinin süreceğini kaydetti.na uymadığı için şiddete uğrayan kadınlara her yerde tanık olunduğunu söyleyen Uca, şöyle devam etti: "Televizyon dizilerindeki senaryolarda, kadınları kendilerini aşağılayan kısıtlayan ya da zorla evlendirildikleri adamlara aşık olmaları sağlanır. Bunu maalesef birçok ülkenintelevizyon dizilerinde, filmlerinde görmek mümkün. Gazetelerde ise kadın cinayetleri, namus ve aşk cinayeti olarak adlandırılıp, bu cinayetler bir şekilde meşru gösterilmektedir. Ne yazık ki hala Kadınlar, topluma yerleşmiş kadın algısını değiştirmek için birçok alanda ve birçok unsurla aynı anda mücadele etmek zorunda kalmaktadırlar. İstanbul Sözleşmesini ve kadın koruma kanunlarını etkin bir şekilde uygulamak kadını şiddetten önemli bir oranda korur, yaşatır.

Bunun yanı sıra; toplumsal cinsiyet eşitliğinin eğitim müfredatında bulunması gerekmektedir. Öte yandan, medyada, dizilerde, gazete ve televizyon haberlerinde kadınlarla ilgili dilin değişmesi gerekmektedir. Kadınların emeği, özgürlük mücadelesi eril zihniyeti dağıtacaktır. Bunun için dünyanın her yerindeki kadınların ortak mücadelesi hiç durmadan devam edecektir."