29 Mart 2024 Cuma

Türkiye'nin üs istediği Tunus, Hafter ile anlaştı

Türkiye, koronavirüs gündemiyle uğraşırken yakın zamana kadar gündemde ilk sırada olan Libya ve İdlib'de de hareketlilik sürüyor.

Libya'da son birkaç günde yaşanan çatışmalarda Türkiye tarafından Trablus güçlerine verilen Bayraktar SİHA'sının saldırısı sonucu Hafter'in generallerinden Salim Diryak'ın öldüğü iddia edildi.

Buna karşın Hafter güçleri de Trablus ile Tunus arasında kalan bazı nokları ele geçirdiklerini ileri sürdü.

1 Nisan 2020 günü yaşanan çatışmalar sırasında bir ilk yaşandı. Hafter güçlerince yapılan açıklamada Trablus açıklarında bulunan Türk gemilerinden bir İHA'larına RIM-66E adlı ABD yapımı orta menzilli füze atıldığı ancak isabet kaydedemediği iddia edildi.

Konuyla ilgili olarak Twitter'da paylaşım yapan bazı hesaplar da füzenin Libya açıklarında bulunan Gabya sınıfı (TCG Göksu - TCG Gökova) fırkateynlerinden atıldığı ancak patlamadığı öne sürdü.

Twitter'da Hafter'e bağlı güçlerin resmi sitesinde Türk gemisinden atılıp patlamadığı iddia edilen füzenin görüntüsüne yer verildi.

Söz konusu füzenin 45 km menzile ve 25 km irtifaya sahip olduğu belirtiliyor.

Independent Türkçe'nin adının açıklanmasını istemeyen bir savunma yetkilisinden aldığı bilgiye göre RIM-66E füzesi ABD tarafından uzun yıllar önce hizmetten çıkarıldı. Ancak Halen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) dışında İspanya, Mısır deniz kuvvetlerindeki FFG-7 tipi firkateynlerde kullanılıyor.

TÜRKİYE DESTEK İSTEDİ, TUNUS HAFTER İLE ANLAŞTI
Ancak asıl kritik gelişme ise Hafter'in sözcüsü Ahmet el- Mismari, yaptığı açıklamada "Tunus ile beraber sınırı korumak için yakında operasyonlar yapacağız" açıklaması oldu.

Türkiye, Libya'da Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne destek vermek üzere Tunus'tan üs talebinde bulunmuş ancak bu talebi kabul görmemişti.