5 Mayıs 2024 Pazar

Türkiye'nin çeteleri Libya'da

SOHR, Türkiye'ye bağlı 300 çetenin Libya'ya ulaştığını, Türkiye'de konuşlu 1000'e yakın çetenin de Libya'ya gitmek için hazırlandığını kaydetti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Türkiye'nin desteklediği çetelere bağlı 300 kişinin Libya'ya ulaştığını, Türkiye'deki kamplarda ise bine yakın çetenin Libya'ya gitmek için eğitildiğini belirtti.

Çok sayıda çetenin, yıllar önce tasfiye olan Hezim Hareketi adı altında Libya'ya ulaştığı da verilen bilgiler arasında.

SOHR ayrıca Türkiye'nin desteklediği Efrîn'deki çetelerin aralarında yaptığı konuşmaların ses kaydına ulaşıldığını ve çetelerin "Yarın saat 10'da Efrîn'den yola çıkacağız" diyerek Efrîn'den Trablus'a gitmeye hazırlandığını kaydetti.

Öte yandan SOHR, çetelerin, bölgeye giriş kapısı olarak bilinen Libya'nın güneyindeki Selahaddin bölgesinde toplandığını da belirtti.

SOHR, Türkiye'ye devletine bağlı çetelerin yayınladığı bir videoya göre Libya'daki El Tekbali üssünün Türkiye'nin elinde olduğunu ve Türkiye'ye bağlı çetelerin karşılanması için üste aylar öncesinden hazırlık yapıldığını gösterdiğini kaydetti.

SOHR'un paylaştığı verilere göre çeteler Libya'ya gitmek için Türkiye'nin 3-6 aylık anlaşma yaparak 2 ila 2 bin 500 dolar para alacak. Anlaşma süresinin uzatılması durumunda verilen para da arttırılacak.