8 Mayıs 2024 Çarşamba

Türkiye 4. kez Hesekê'nin suyunu kesti

Türkiye, Kuzey ve Doğu Suriye'nin Hesekê kentinin su ihtiyacının karşılandığı Elûk su istasyonunu 4'üncü kez kapattı.

Türkiye ve desteklediği Suriye Milli Ordusu (SMO) adlı çetenin, 9 Ekim'de başlattığı saldırıda işgal ettikleri Girê Spî ve Serêkaniyê bölgesinde bulunan Elûk su istasyonunu 4'üncü kez kapatarak, Hesekê'yi susuz bıraktı.

Konuya ilişkin ANHA'ya konuşan Hesekê Su Müdürlüğü Eşbaşkanı Sozdar Ehmed, "Türk devleti herhangi bir neden göstermeden istasyonu kapattı ve çalışanların istasyona girmesine izin vermiyor" dedi.

BM'DEN KORONAVİRÜS UYARISI
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 23 Mart'ta yaptığı açıklamada su gibi elzem bir kaynağın siyasi ve askeri çıkar çerçevesinde kullanılamayacağını belirterek, Türkiye'nin kapattığı Elûk istasyonunun 460 bin insanın su ihtiyacını karşıladığını kaydetmişti. UNICEF'in açıklamasından bir gün sonra BM ve Uluslararası Kızılhaç da koronavirüs (Covid-19) salgını ile etkin mücadele edilmesi için Suriye'deki tüm tarafların ateşkes ilan etmesini istemişti.

Stratejik bir öneme sahip Elûk su istasyonu, Türkiye'nin saldırılarından dolayı evlerini terk etmek zorunda kalarak, Hesekê ve çevresindeki belde ve köylerdeki kamplara yerleşen göçmenlerin de su ihtiyacını karşılıyor.