2 Mayıs 2024 Perşembe

Tunus Cumhurbaşkanı, 25 Temmuz'da aldığı kararların süresini uzattı

25 Temmuz'da Meclis'i askıya almak başta olmak üzere pek çok karar açıklayan Tunus Cumhurbaşkanı Said, aldığı kararların geçerlilik süresini uzattı.

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz'da aldığı kararların geçerlilik süresini bir sonraki duyuruya kadar uzatma kararı aldı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Said'in 25 Temmuz'da yasama, yürütme ve yargı alanında 30 gün süreyle aldığı istisnai kararları bir sonraki duyuruya kadar uzattığı belirtildi. Açıklamada, Said'in önümüzdeki günlerde bir açıklama yapacağı ifade edildi.

NE OLMUŞTU?
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz'da, Başbakan Hişam Meşişi ve İslamcı Ennahda partisi destekli hükümetini görevden aldı. Meclisi askıya alan ve milletvekili dokunulmazlıklarını da kaldıran Said'in "yolsuzlukla" mücadele gerekçesiyle başsavcılık görevini de üstleneceğini açıkladı ve ülkeyi atayacağı başbakanla birlikte yöneteceğini duyurdu.

Ordunun da desteklediği Said'in açıklamalarının ardından parlamentoya girmek isteyen Meclis Başkanı Raşid Gannuşi ve beraberindeki bir grup milletvekili askerler tarafından binaya sokulmadı. 

Tunus'ta 2019 yılında bağımsız olarak katıldığı seçimleri kazanarak cumhurbaşkanı olan Anayasa Profesörü Kays Said ile meclisin en büyük partisi olan ve Meclis Başkanlığını da elinde tutan İhvan (Müslüman Kardeşler) çizgisindeki İslamcı Ennahda partisi, uzun süredir anlaşamıyordu.