2 Mayıs 2024 Perşembe

TSP: Tutsaklara her zamankinden daha fazla sahip çıkmalıyız

AvEG-Kon yaz kampında Tutsakların Sesi Platformu'nun düzenlediği panelde tutsaklarla dayanışmanın önemine dikkat çekildi.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu'nun (AvEG-Kon) düzenlediği yaz kampında Tutsakların Sesi Platformu (TSP) düzenlediği etkinlikte, Türkiye ve Kürdistan'daki devrimci tutsakların güncel sorunlarına ilişkin panel düzenlendi. Panelde dayanışmanın önemine dikkat çekildi.

Ölümsüzleşen tüm devrimci tutsaklar anısına saygı duruşu ile başlayan etkinlikte, TSP sözcüsü Hasan Sevim 4 Ağustos'ta trafik kazası sonucu yaşamını yitiren Sakine Tolu'nun mücadelesi hatırlatarak konuşmasına başladı.

ALFABEDEKİ HARFLER ARTIK YETMİYOR
Türkiye ve Kürdistan'daki hapishanelerin durumu ile ilgili bilgi veren Sevim "Türkiye'de 366 hapishane var. Bu hapishanelerde toplam 300 bin mahpus var. Toplam kapasite çoktan aşıldı. Yaklaşık 800 bebek, 10 bin kadın hapishanede tutuluyor. Artık hapishaneleri isimlendirmek için alfabedeki harfler yetmiyor" dedi.

Kasımdan beri İmralı tecridine karşı süren açlık grevi eylemini de hatırlatan Hasan Sevim, bu direnişe karşı desteğin az olduğu ve direnişi sahiplenmenin artması gerektiğinin altını çizdi.

YENİ İNFAZ YASASI İLE HAK İHLALLERİ MİSLİYLE ARTTI
Sevim son dönemde çıkarılan yeni infaz yasasına da değinerek, bu yasa ile birlikte infaz yakmaların arttığını söyledi. Devrimci tutsakların hapishanelerdeki baskı ve işkenceye karşı yaptığı her türlü protestonun, yeni yasa kapsamında infaz yakma gerekçesi olarak kullanıldığını ifade etti. Sevim, sevk ve sürgünlerin sistematikleştiği son dönemde devrimci tutsakların izole edilmeye çalışıldığını belirtti.

DEVRİMCİ TUTSAKLAR DİRENİYOR
Hasan Sevim, devrimci tutsakların her türlü baskıya karşı bedenleriyle direniş sergilediğini belirtirken, özellikle dışarıda olanlara önemli görevler düştüğünü hatırlattı. "Çalışmamız tutsaklar ile birlikte, tutsak aileleri, gaziler ve ölümsüzlerimizin ailelerini de kapsamakta. Bu yüzden çok geniş çaplı bir mücadele yürütüyoruz. İhtiyaçlarımız da bu ölçekte fazladır" diyen Sevim, olanakları genişletmek ve çoğaltmaktan başka seçeneğin olmadığını belirtti.

HERKES 5 DAKİKASINI TSP ÇALIŞMASINA AYIRSIN
Sevim son olarak her devrimcinin beş dakikasını TSP çalışmasına ayırarak, tutsaklarla, tutsak-gazi-ölümsüzlerin aileleri ile empati kurarak, bu mücadelenin büyütülmesine katkı sunması gerektiğini söyledi.

Soru-cevap bölümünün ardından 27 yıllık tutsaklığının ardından tahliye edilen Hasan Polat'ın video mesajının izlenmesi ve komünist tutsaklar Hatice Duman, Mert Ünay ve Birgül Mızrak'ın sesli mesajları dinletildi. Etkinlik komünist tutsaklara mektup ve kart yazma çağrısı ile bitirildi.