7 Mayıs 2024 Salı

TSP: İran'daki tutsakların direnişini selamlıyoruz

İran'da yılbaşından bu yana 25 Kürt tutsağın idam edildiğine dikkat çeken TSP, İran hapishanelerindeki tutsakların idamlara karşı başlattığı açlık grevini selamladı.

Tutsakların Sesi Platformu (TSP), İran'da son bir hafta içerisinde 6 Kürt siyasi tutsağın idam edilmesine tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, 23 Ocak'ta Mohammad Ghobadlou ve Ferhad Salimi, 29 Ocak'ta da Mohsen Mazlum, Mohammad Faramarzi, Wafa Azarbar ve Pzhman Fatehi'nin idam edildiği belirtildi.

Kraj'da bulunan Qzalhisar Hapishanesi'nde gerçekleştirilen idamlar öncesinde 19 aydır tutsak edilen Mohsen Mazlum, Mohammad Faramarzi, Wafa Azarbar ve Pzhman Fatehi'nin aileleriyle ilk ve son kez görüştürüldüğüne işaret edilen açıklamada, "İran rejimi yılbaşından bu yana son idamlarla birlikte toplamda 25 Kürt tutsağı idam etti" denildi.

İran İnsan Hakları Örgütü HARANA'nın Ocak ayında yayınladığı rapora göre 2023 yılında İran'da 746 kişinin idam edildiği ifade edilen açıklamada, "Jîna Amînî'nin başı açık olduğu için 16 Eylül 2022 tarihinde katledilmesinin ardından başlayan 'Jin, Jiyan, Azadî' eylemlerinin sarstığı faşist molla rejimi, toplumsal muhalefeti gözaltı, tutuklama, işkence ve hız verdiği idamlarla engellemeye çalışıyor" ifadeleri kullanıldı.

İran halkının faşist, kadın düşmanı rejimin saldırılarına karşı susmadığı ve direnmeye devam ettiği vurgulanan açıklama, şöyle devam etti: "Jîna Amînî'nin katledilmesinin yaktığı kıvılcım yanmaya devam ediyor. Hapishanelerde politik tutsaklar da direnmeye devam ediyor. Evin Hapishanesindeki 61 politik tutsak kadın, aileleri ile yaptıkları telefon görüşmesinde idamları protesto etmek için 25 Ocak'ta açlık grevine başlayacaklarını duyurmuşlardı. Yezd Hapishanesinde tecrit altında tutulan Kürt politik tutsak Zeynep Celaliyan da Evin Hapishanesinde açlık grevine başlayan 61 kadın ile dayanışmak için açlık grevine başlamıştı."

"İran halklarının demokrasi ve özgürlük mücadelesini, Rojhilat halkının idamlara karşı gerçekleştirdiği genel grevi ve hapishanelerde rejime boyun eğmeyen politik tutsakların direnişlerini selamlıyor ve destekliyoruz. İran faşist molla rejiminin muhaliflere yönelik saldırılarını, tutuklamalarını ve idamlarını şiddetle protesto ediyoruz ve idamlara son vermeye çağırıyoruz" denilen açıklamada, politik tutsaklara özgürlük çağrısı yapıldı.