3 Mayıs 2024 Cuma

TKŞ'den Süryani soykırımı açıklaması: Kahrolsun soykırımcı anlayış

15 Haziran 1915 Süryani Soykırımına ilişkin yazılı açıklama yapan TKŞ, "Süryani halkımıza yönelik işlenen soykırım suçunun yıldönümü vesilesiyle hayatını kaybedenleri bir kez daha anıyor ve kahrolsun sömürgecilik, kahrolsun soykırımcı anlayış, yaşasın devrim yaşasın sosyalizm diyoruz" dedi.

Komünist Devrimci Hareket (Tevgera Komûnîst a Şoreşger-TKŞ), 15 Haziran 1915 Süryani Soykırımına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "1915 yılında İttihat ve Terakki Partisi tarafından yönetilen Osmanlı Devleti ayakta kalabilmek için Türklerin dışında diğer uluslar üzerinde katliamlar uygulamaya başladı. İttihat ve Terakkiciler Türk-İslam sentezine dayanarak devleti yeniden restore etmek, bir Türk burjuva ulus-devleti inşa etmek istiyordu" denildi.

27 Mayıs 1915'te Tehcir Kanunu çıkarılarak önce Hristiyan Ermeni halkı katliam ve sürgünlere tâbi tutulmaya başlandığı kaydedilen açıklamada, "Hemen ardından 1915'in Haziran ayında Mardin ve Diyarbakır basta olmak üzere Süryani halkımıza yönelik tutuklama, katletme ve yağmalama saldırıları başlatıldı. Bu saldırılar sonucu binlerce Süryani katledildi, zorla topraklarından sürgün edildiler, kiliseleri yakıldı, evleri dükkanları yağmalandı. Çok az sayıda Süryaniye Kürt aileler sahip çıktı, onları sakladılar ve böylece katliamdan kurtuldular. Süryani halkı bu sebepten 1915 yılını Seyfo (Kılıç) Yılı diye anar" diye belirtildi.

Süryaniler Lozan Anlaşması'nda da yok sayıldığı, azınlık ulus olarak bile kabul edilmediği vurgulanan açıklamada, "rkçı soykırımcı inkar siyaseti bugün de devam ediyor. Türkiye'de Süryani halkı resmen yok hükmündedir, kimlikleri, dilleri, dinleri, var olma hakları hala reddediliyor. Üstelik yüz yıl sonra, göçertildikleri Suriye ve Rojava topraklarında ikinci bir saldırıyla karşı karşıyadırlar. Fakat bugün Rojava devrim topraklarında kendi öz güçleriyle kendilerini savunma imkanlarına sahiptirler. Demokratik devrimimizde ulusal hakları güvence altındadır. Bölge halklarının gönüllü, barış içinde bir arada yaşamasının tek koşulu antifaşist anti sömürgeci demokratik devrimdir. Rojava'da tarih ezilen uluslardan yanadır şimdi, sömürgecilere, soykırımcılara, işgalcilere ikinci üçüncü saldırı fırsatı vermeyeceğiz. Demokratik halkçı devrimle elde ettiğimiz politik özgürlüğümüzü beraber savunacak ve barış içinde yepyeni ortak bir vatan inşa edeceğiz" denildi.

TKŞ, "Süryani halkımıza yönelik işlenen soykırım suçunun yıldönümü vesilesiyle hayatını kaybedenleri bir kez daha anıyor ve kahrolsun sömürgecilik, kahrolsun soykırımcı anlayış, yaşasın devrim yaşasın sosyalizm diyoruz" diye kaydetti.