19 Nisan 2024 Cuma

Tişa BeAv gününde Mescid-i Aksa'ya baskın

Yüzlerce İsrailli yerleşimci Tişa BeAv gününde işgal güçlerinin korumasında Mecsid-i Aksa'ya baskın düzenledi. İsrailli Yahudilerin ayin yaptığı sırada iki Filistinli genç gözaltına alındı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik top atışlarıyla gerçekleştirdiği saldırının ardından yüzlerce İsrailli yerleşimci bu sabah işgal güçleri himayesinde Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi. Yahudi cemaatleri ve heykel örgütleri tapınağın yıkılış yıldönümünün ve tarih boyunca Yahudileri bugüne kadar etkileyen felaketlerin anıldığı Tişa BeAv (İbranice'de Av ayının dokuzu anlamını taşır. Museviler için yas ve oruç günü) gününde kalabalık gruplar halinde Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleme çağrısında bulundu.

Yerel kaynaklar, İsrailli yerleşimcilerin El-Mağaribe Kapısından gruplar halinde Mescid-i Aksa'ya girdiklerini ve avlusunda kışkırtıcı davranışlar sergileyerek dolaştıklarını söyledi.

Filistin Enformasyon Merkezi muhabiri, başta haham Yehuda Glick olmak üzere bin 351 İsrailli yerleşimcinin baskına katıldığını ve yerleşimcilerin Mescid-i Aksa'nın avlusunda ayin yaptıklarını, işgal güçlerinin Mescid-i Aksa'da Filistinli iki genci gözaltına aldığını bildirdi.

İşgal rejimi medyası dün akşam yayınladığı haberde Yair Lapid başkanlığındaki işgal hükümetinin İsrailli yerleşimcilerin ve işgal rejimi parlamentosu Knesset üyelerinin Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemelerine izin verdiğini ifade etmişti. Onlarca İsrailli yerleşimci dün gece yarısından sonra İsrail bayraklarıyla yürüyüş düzenleyerek Eski Belde semti kapılarını dolaştı ve Babu'l-Amud ile Babu'l-Esbat bölgelerinde Telmud'dan parçalar okuyarak dans etti.

Dün gece ayrıca yüzlerce ırkçı, gerici İsrailli milletvekili Itamar Ben-Gvir'in katılımıyla Babu'l-Kettanin Çarşısı'nda ayin yaptı.