25 Nisan 2024 Perşembe

Tehlike Altındaki Avukatlar Günü'nde polis avukatlara saldırdı

Tehlike Altındaki Avukatlar Günü için Ankara ve Adana'da avukatlar açıklama yaparak, siyasi iktidarın adalet ve özgürlük mücadelesini yürüten avukatlara yaptığı tüm engellemelere rağmen mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı. Mersin'de ise açıklama yapmak isteyen avukatlara polis saldırdı.

Tehlike Altındaki Avukatlar Günü için Ankara ve Adana'da avukatlar açıklama yaptı. Mersin'de ise açıklama yapmak isteyen avukatlara polis saldırdı.

Ankara Barosu, Ankara'da bulunan hukuk örgütlerinin katılımıyla bu yıl Kolombiyalı avukatlara ithaf edilen 24 Ocak Tehlike Altındaki Avukatlar Günü'nde Sıhhıye Adliyesi içinde yürüyüş yaptı. "Savunma susmadı susmayacak" ve "Tutuklu avukatlar serbest bırakılsın" sloganlarının atıldığı yürüyüş sonrası adliye önünde basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada "Kolombiyalı avukatlar yalnız değildir" pankartı açıldı.

Açıklamada Ankara Baro Başkanı Kemal Koranel söz aldı. Koranel, 24 Ocak 1977'de İspanya'da 4 avukat ve 1 işçi temsilcisinin mesleklerini yaptığı için katledildiğini hatırlatarak, "Bugünün anısına, her yıl 24 Ocak'ta düzenlenen 'Tehlikedeki Avukatlar Günü'nde avukatlar olarak biz, dünya çapında birçok kıta, ülke ve şehirde yaşadığımız hak ihlallerini bir kez daha dile getiriyoruz" dedi.

'700 AVUKAT ÖLDÜRÜLDÜ'
Bu sene Tehlikedeki Avukatlar Günü'nün avukatların mesleklerini özgürce, bağımsız ve güvenli bir şekilde yapmalarının engellendiği Kolombiya'ya ithaf edildiğini söyleyen Koranel, Kolombiya'da son 10 yılda 700'den fazla avukatın öldürüldüğünü, 4 bin 400'den fazla avukatın da çeşitli saldırılara maruz kaldığını belirtti. Koranel, "Ülkemizde de Kolombiya da olduğu gibi çok sayıda avukat sadece mesleklerini ifa ettikleri ve müvekkillerini savundukları için öldürülüyor, baskılara maruz kalıyor ve haklarında açılan davalar sonucunda mahkum ediliyorlar" diye konuştu.

'MÜCADELEMİZ SINIRLANDIRILAMAZ'
Türkiye'deki güncel durumun Kolombiya'dan çok farkı olmadığını ifade eden Koranel, hemen hemen her gün bir avukatın şiddete uğradığına dikkati çekti. Haciz mahallinde katledilen Avukat Ersin Arslan, katledilen Avukat Dilara Yıldız ve yakın zaman öncesinde GBT dayatan bekçiler tarafından darp edilen Avukat Mürsel Ünder'i de anan Koranel, "Ülkemizde ve dünyanın dört bir tarafında avukatlara yönelik saldırılar ve baskılar ile mesleğimizin özü olan hak mücadelemizi sınırlandırma gayreti içine girilmiş bir halde. Bu saydıklarımız ise hemen her gün artarak devam etmekte olan ve sıradanlaşan avukatlara yönelik şiddet olaylarından sadece birkaçı" ifadelerini kullandı.

TALEPLER SIRALANDI
Kolombiya'da mesleğini sürdürmekte ısrar eden avukatlar ve insan hakları savunucularıyla dayanıştıklarını, sorunlarına dikkat çekmek için tüm dünyada onlarca hukuk kurumu olarak yan yana geldiklerini vurgulayan Koranel, şu talepleri dile getirdi: "Kolombiya devleti, Havana Kuralları arasında yer alan 17. prensip uyarınca, özellikle insan hakları savunucularının daha yüksek risk altında olduğu kırsal bölgelerde, Kolombiyalı avukatların güvenliklerini ve özgürlüklerini garanti altına almak için ek ve etkili güvenlik önlemleri almalıdır. Dünyanın dört bir yanındaki barolar ve hukuk toplulukları, Kolombiya'daki insan hakları avukatlarının durumuna dikkat kesilmeli ve meslektaşlarını desteklemek için çalışmalar yürütmelidir. Gazeteciler ve uluslararası medya, Kolombiya'daki insan hakları avukatlarının durumunu araştırmaya ve rapor etmeye, Kolombiya devletine baskı yapmaya ve dünya çapında kamuoyunun dikkatini insan hakları avukatlarının oynadığı hayati role ve karşı karşıya oldukları ağır risklere çekmeye davet edilmektedir."

AVUKATLARA POLİS ŞİDDETİ
Mersin'de ise, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği  (ÖHD) Şubesi, Demokrat Avukatlar Grubu Şubesi ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Şubesi'nin, adliye binası önünde yapmak istediği basın açıklamasına polis saldırdı. Gerekçe olarak "açıklamanın adliye önünde yapılmasını" gösteren polisler, avukatları darp etti. Polis saldırısına karşı avukatlar, oturma eylemi düzenledikten sonra basın açıklamasını gerçekleştirdi.  Avukatlar adına açıklamayı okuyan Av. Mutluay Başaran, siyasi iktidarın hukuku sözde yüceltirken adalet, hak ve özgürlük mücadelesini yürüten avukatları işlevsizleştirmeye çalıştığını ifade etti. Av. Başaran, avukatlık mesleğini ifa ettikleri için baskıya, tehdide ve zulme uğrayan, hapsedilen, işkence gören ve katledilen bütün meslektaşları için bir araya geldiklerini söyledi.