28 Mart 2024 Perşembe

Suriye Parlamentosu Ermeni soykırımı tanıdı

Suriye Parlamentosu, Ermeni Soykırımı'nı tanıyan karar tasarısını kabul etti.

Suriye-Ermenistan Parlamento Dostluk Grubu tarafından Suriye Parlamentosu'na sunulan Ermeni soykırımını kabul edip kınamayı içeren tasarı, parlamentoda oy birliğiyle kabul edildi.

Sputnik'te yer alan habere göre, Parlamento Sekreteri Rami Saleh, "Her ne kadar daha önce Ermeni Soykırımı kurbanlarının hatıralarına saygılarını sunduklarını hatırlatsa da bu tasarısının kabul edilmesinin gerekli olduğunu" vurguladı.

Suriye'nin Ermenistan Büyükelçisi Muhammed Hac İbrahim de, "Geçmişte soykırım suçu işleyenlerin haleflerinin bugün Suriye halkına karşı işlediğini" söyledi. İbrahim, "(Soykırımı) Tanımak önemli; çünkü şimdiye kadar Arap ülkeleri içinde sadece Lübnan, Ermeni soykırımını tanıdı" dedi.

ERMENİ SOYKIRIMINI TANIYAN ÜLKELER
Dünya genelinde 29 ülke Ermeni soykırımını resmen kabul ediyor:

Almanya, Arjantin, Avusturya, Belçika, Bolivya, Brezilya, Bulgaristan, Ermenistan, Fransa, Hollanda, İsveç, İsviçre, İtalya, Kanada, Kıbrıs Cumhuriyeti, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg, Paraguay, Polonya, Portekiz, Rusya, Slovakya, Suriye, Şili, Uruguay, Vatikan, Venezuela, Yunanistan.

ABD, İspanya, Ukrayna, Birleşik Krallık, Avustralya, İran'ın da aralarında olduğu, ülkelerde ise soykırım resmen tanınmamış olsa da belli bölge ve eyaletlerde tanınıyor. Örneğin ABD'de yer alan 50 eyaletten 41'inde de Ermeni soykırımı kabul ediliyor.

Ayrıca Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu da soykırımı kabul eden kuruluşlar arasında.