18 Mayıs 2024 Cumartesi

Sudan'da ordu devrimcileri katletti

udan'da darbe yapan ordunun iktidardan çekilmesi için devam eden eylemlerde birçok devrimci katledildi. Sudan Direniş Komiteleri sivil itaatsizlik ve genel grev çağrısı yaptı.

Sudan'da 25 Ekim 2021 tarihinde gerçekleşen darbeden bu yana 71 devrimci katledildi. Geçen pazartesi günü ordu ve devrimci güçler arasında çıkan çatışmalarda 7 devrimci daha katledildi. Konuya ilişkin açıklama yapan Hartum Eyaleti Direniş Komiteleri Koordinasyonu, halkı sivil itaatsizlik ve genel greve çağırdı. 

Ordunun halk üzerindeki şiddeti günden güne artarken, başkent Hartum'da hastaneler haftalardır saldırıya uğruyor, sağlık görevlileri düzenli olarak şiddete uğruyor, bina içine göz yaşartıcı gaz sıkılıyor ve yaralanan halk yataklarından kaçırılarak tutuklanıyor.

DEVLET HALKA SALDIRMAK İÇİN DEVRİMCİLERİ KATLETTİ
Son dönemde elektrik fiyatlarına yapılan büyük zam, rejimin nakit sıkıntısı olduğunu gösteriyor. Yakın zamanda bir polisin öldürülmesinden, tutuklanan genç bir devrimci sorumlu tutuldu. Ancak Sudan halkları, yaşanan olayı devletin halka saldırmak için bahane olarak gerçekleştirdiğini vurguladı. 

Saldırılarda kullanılan uçaksavar silah, ses bombası ve halkın yüzüne kasıtlı olarak ateşlenen gaz kapsülleri sonucu geçen hafta çok sayıda kişi katledildi. Halk direniş komitesi üyeleri giderek agresifleşen bir tutuklama kampanyasıyla karşı karşıya.

ÜÇ GÜNLÜK GREV 
Kanlı saldırının olduğu güne ve artan baskılara yanıt olarak, devrimci güçler pazartesi günü, genel greve hazırlık amacıyla 18 Ocak Salı günü başlayan iki günlük toplu sivil itaatsizlik ilan etti. Doktor sendikaları, askeriyeye ve emniyete ait tüm hastanelerden 18-19-20 Ocak'ta tamamen çekildiğini duyurdu. Sendikalar, yine ülke genelinde tüm hastanelerde acil servisler haricinde hizmet vermeyecek şekilde üç günlük grev ilan etti.

'KENDİNE DEVLET DİYEN BİR ÇETE'
Hartum Eyaleti Direniş Komiteleri Koordinasyonu ortak bildirisinde, bu mücadelenin bedelinin hayatları olduğunu ve öyle olmaya devam ettiğini belirtti. Direniş komiteleri, "Dünyadaki tüm devrimciler bilmelidir ki, biz hala kararlıyız, hala muzafferiz ve hala savaşımızı ve çürümüş kanlı rejime karşı devrimimizi kazanacağımızdan eminiz" dedi.

Polisin katlettiği yedi devrimcinin ölümsüz şehitleri olduğunu kaydeden direniş komiteleri, darbe hükümetinin her gün "Kendine devlet diyen bir çete" olduğunu daha fazla ispatladığını söyledi. Darbecilerin halkı öldürmek için ülke kaynaklarını yağmaladığını ve askerlere bütçe saçtığını vurgulayan direniş komiteleri, "Bu bizim ordumuz değil, Sudanlıların düşmanıdır" dedi.

'EYLEM, DUYDUKLARINIZ DEĞİL GÖRÜLDÜKLERİNİZDİR'
Direniş Komiteleri, şehitlerine kazanıncaya kadar direnme sözü verdiğini ifade ederek, tüm devrimcileri Hartum'u tamamen kapatmaya ve barikatlar kurmaya çağırdı.

Direniş Komiteleri bildiride şu ifadelere yer verdi: "Bu katliamın unutturulmasına izin vermeyeceğiz. Biz, askeri darbelerin sonunu yazacak olan nesiliz ve bu savaşı ertelemeyeceğiz. Eylem, duyduklarınız değil gördüklerinizdir."