19 Mayıs 2024 Pazar

Sri Lanka'da plastik atıklar filleri öldürüyor

Sri Lanka'da şu ana kadar 7 bin 500 fil, plastik atıkları yedikleri için ölürken, doğal koruma alanını yakınındaki çöplükler bölgedeki tüm canlıların yaşamını tehdit ediyor.

Sri Lanka'da filleri çöplüklerden uzak tutmak için hendekler kazılıyor. Hint Okyanusu'ndaki Ada ülkesinde çöp tepelerinde yiyecek arayan fillere sıkça rastlanırken, uzmanlar filerin beslendikleri sırada çöp yediklerini ve bunun da onları yavaşça öldürdüğünü söyledi.

Ampara şehrinde hayvanların doğal yaşam alanına yakın olan çöp boşaltım gölgesindeki fillere ait görüntüler çevrecileri hayrete düşürürken, Sri Lanka'da şu ana kadar yaklaşık 7 bin 500 filin plastik çöpler nedeniyle öldüğü tahmin ediliyor.

10 yıl önce meydana getirilen Ampara şehrindeki çöp boşaltım alanı En az 300 file ev sahipliği yapan koruma alanının hemen yanında bulunuyor.

Sri Lanka hükümeti filler ve diğer canlıları korumak için çoğu plastik ürünün ithalatını yasaklarken, Ampara şehrindeki çöplük alanının etrafı elektrikli tellerle çevrildi. Tellerin yetersiz kalması nedeniyle bölgede bir de siperler kazıldı.

BBC News'in haberine göre, bölgedeki insanlar hükümetin aldıkları önlemlere şüpheyle bakıyor. Çevreci gruplara göre 2019'da Sri Lanka'da 361 fil öldü.

2019 yılı 1948 yılında bağımsız olan Sri Lanka'da en fazla filin öldüğü yıl olarak kaydedilirken, ölümlerin büyük bir kısmı insan faliyetlerinden kaynaklanıyor.