16 Nisan 2024 Salı

Sri Lanka hükümeti, halkı açlık ve yoksulluğa mahkum etti

Rajapaksa hükümetinin kendi çıkarları doğrultusunda yürüttüğü ekonomi politikaları sonucu Sri Lanka halkı açlık ve yoksulluğa mahkum edildi. Akaryakıt kısıtlılığının yarattığı krizin faturasını da halka kesmek isteyen hükümet kamu kaynaklarını ve okulları kapatma kararı aldı, halka evde çalışma talimatı verdi.

Sri Lanka'da kamu kuruluşları ve okullar temel kaynakların yetersizliği nedeniyle geçici olarak kapatıldı. Halkın yüzde yetmişinden fazlası ise derin bir açlığa mahkum edildi.

Güney Asya ülkesi Sri Lanka'da Rajapaska hükümetinin ekonomi politikaları ülkeyi derin bir açlık ve yoksulluğa itti. Hükümetin başındaki Rajapaksa ailesinin çıkar odaklı ekonomi politikaları sonucunda ülkede ciddi bir döviz yetersizliği ve dış borçlanmaya yol açtı. Bunun sonucunda akaryakıt, gıda ve ilaç gibi temel maddeleri temin edemeyen ülkede, temel kaynaklar da tükenmek üzere.

Yarattığı ekonomik krizin ve açlığın faturasını halka kesmeye çalışan hükümet, akaryakıt kısıtlığını nedeniyle ulaşımda ciddi aksamalar yaşanmasının ardından kamu kuruluşları ve okulları geçici olarak kapatma kararı aldı. Öte yandan herkese evde çalışma talimatı verdi.

Akaryakıt istasyonlarına yerleştirilen asker ve polis ablukasında, kilometrelerce akaryakıt kuyrukları oluştu. 23 milyonluk ada ülkesinde gıda enflasyonu yüzde 57'ye ulaşırken, Dünya Gıda Programı halkın en az yüzde yetmişinin açlığa mahkum edildiğini açıkladı. 

Hükümetin kendi çıkarları için açlığa ve yoksulluğa mahkum etti halk, OHAL ve polis saldırılarına karşı eylemlerini sürdürüyor. Rajapaksa ailesinin istifasını isteyen halk, ayrıca direniş süresinde işkenceyle gözaltına alınıp tutuklananların da serbest bırakılmasını talebiyle Colombo'da toplandı. 
Eyleme yüzlerce öğrenci de destek verdi.

Sri Lanka hükümeti, yeni bir ekonomik yardım programı için hafta boyunca ülkeye gelen Uluslararası Para Fonu (IMF) temsilcileriyle görüşecek. Halk ise, IMF'nin sağlayacağı yeni bir borcun uzun vadede ekonomiye daha büyük hasarlar vereceğini vurguladı.