8 Mayıs 2024 Çarşamba

SKB, Olga Bancic'i mezarı başında andı

SKB Fransa, 1944'de faşizme karşı direnişte sembolleşen Olga Bancic'i mezarı başında andı.
Sosyalist Kadınlar Birliği'nin (SKB) çağrısı ile Fransa'nın başkenti Paris'te Ivry Mezarlığı'nda Romanya asıllı komünist kadın Olga Bancic anıldı.
 
Olga Bancin'in mezarının bulunduğu anıt mezarda Missak Nanouchian ve anti-faşist direnişçiler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından faşizme karşı halk direnişinde yaşamını yitirenlere ve Olga Bancic'in yaşamlarına dair konuşmalar yapıldı.
 
Anmada Olga Bancic'in hayatı anlatıldı. Bancic'e dair şunlar aktarıldı:
"Missak Nanouchian, 14 Kasım 1943'te Nazi faşizmine karşı savaşırken faşist Fransız polisleri tarafından yakalandı. Missak Manouchian ve 22 arkadaşı 21 Şubat 1944 yılında Fransa hükümeti tarafından kurşuna dizildi.
 
"Olga Bancic, önderliğini Missak Nanouchian'ın yaptığı Fransız Komünist Partisine bağlı, Fransız savaşçıları ve Partizanları-Göçmen İşçiler Kolu üyesiydi. İkinci emperyalist paylaşım savaşı sırasında Fransa'da göçmenlerin oluşturduğu bu grubun başeğmez kadın militanlarındandı.
 
"Olga Bancic 10 Mayıs 1944'te faşist Hitlerin Nazi askerleri tarafından giyotinle katledildi. Çok genç yaşlarda çalıştığı fabrikalarda birçok grev ve direnişlere katıldı, sendikal mücadele içinde yer aldı. Olga bir çok kez gözaltına alındı, tutuklandı,  işkencelerden geçti ve 32. doğum gününde katledildi. Onun şahsında emperyalistlerin, kapitalistlerin, faşist Türk devletinin katlettiği Efrin işgalinde ve sosyalizm mücadelesinde yaşamını yitirenleri saygıyla anıyoruz.
 
"Kadın özgürlük mücadelesinde Olga Bancic'leri unutmayacağız, yaşatacağız" diyen SKB'liler şiir ve Fransa Direniş Marşını söyleyerek anmayı sona erdirdiler.