28 Mart 2024 Perşembe

Siyasi tutsak Ecevit Piroğlu'nun karar duruşması 30 Eylül'de

Sırbistan ve Türkiye arasındaki kirli pazarlıklar sonucu Türkiye'ye iade tehlikesi olan ve aylardır açlık grevi direnişinde olan siyasi tutsak Ecevit Piroğlu'nun 30 Eylül'de karar duruşması görülecek. Almanya ve Fransa'da yapılan eylemlerde Piroğlu'nun derhal serbest bırakılması istendi ve dayanışma çağrısı yapıldı. 

Sırbistan'da tutuklanan ve kirli pazarlıklar sonucunda Türkiye'ye iade edilmek istenen siyasi tutsak Ecevit Piroğlu için eylemler sürüyor. Almanya'nın başkenti Berlin'de ve Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya gelen çok sayıda kişi 2 Haziran'dan bu yana açlık grevi direnişinde olan ve sağlığı gittikçe kötüleşen Piroğlu'nun serbest bırakılmasını istedi. 

ALMANYA
Berlin'de bulunan Sırbitan Büyükelçiliği önünde gerçekleşen eylemde, Piroğlu'nun faşist Türk devletine iade tehdidi altında olduğu vurgulandı. Sırbistan devletinin bundan vazgeçmesi, faşist Türk devletinin suç ortağı olmaması istenen eylemde, Sırbistan'ın kendi iç hukukunu ve uluslararası hukuku hiçe saydığının da altı çizildi.

Ecevit Piroğlu'nun devrimci muhalif kimliğinden dolayı daha önce birçok defa tutuklandığı, Gezi direnişinde aktif rol aldığı, IŞİD'e karşı savaşa katıldığından dolayı hedef alındığı belirtilerek, Haziran 2021'de Sırbistan'da tutuklandığı ve Türk devletinin talebi doğrultusunda iade tehdidi altında olduğundan 4 aya yakındır açlık grevi direnişini sürdürdüğü belirtildi.

Faşist Türk devletinin devrimci, demokratik tüm muhalefete saldırdığı, hiçbir hukuk tanımadığı, hapishanelerde tutsakları katlettiği, işkencenin rutin halini aldığı, HDP örneğinde olduğu gibi milletvekili ve belediye başkanları da dahil, binlerce insanı politik faaliyetinden dolayı tutukladığı vurgulanan konuşmada, Dışişleri Bakanı ve faşist diktatör Erdoğan'ın yakın zamanda Sırbistan'ı ziyaret ederek Piroğlu gibi muhalifleri pazarlık konusu yaparak kirli anlaşmalar yaptığı kaydedildi.

30 Eylül'de mahkemeye çıkarılacak olan Ecevit Piroğlu'nun derhal serbest bırakılması ve iltica hakkının tanınması istendi. "Sırbistan, Piroğlu'nu Türk devletine iade etme", "Ecevit Piroğlu'na özgürlük" ve "Siyasi tutsaklara özgürlük" sloganlarının atıldığı eylem, hazırlanan dosyanın Sırbistan Berlin Büyükelçiliği posta kutusuna bırakılmasıyla son buldu.

FRANSA
Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) ve Ecevit Piroğlu'na Özgürlük İnisiyatifi tarafından düzenlenen eyleme AVEG-KON'a bağlı ACTIT, CDK-F, ADHK gibi demokratik kitle örgütü üyeleri katıldı.

Sırbistan elçiliğine yakın Victor Hugo meydanında düzenlenen eylemde, İngilizce "Ecevit Piroğluna Özgürlük" yazılı pankart ve dövizler taşındı.

Türkiye'nin iade talebi üzerine bir yılı aşkın bir süredir Sırbistan'da tutuklu bulunan ve durumu protesto etmek için 110 gündür açlık grevinde bulunan Piroğlu'nun karar duruşması 30 Eylül tarihinde gerçekleşecek.

Aralarında Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AVEG-KON) ve çalışmalarını Londra'da yürüten Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GIK-DER) temsilcilerinin de bulunacağı birçok enternasyonalist mahkemeye delege göndererek Piroğlu'na destek verecek, özgürlüğünü isteyecek.